Minister Kaag naar Ghana en AU-EU-top in Ivoorkust
Minister Kaag voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking brengt dinsdag een bezoek aan Ghana. Ze wil daarmee de goede betrekkingen met het Afrikaanse land verder aanhalen en de mogelijkheden onderzoeken of meer Nederlandse bedrijven daar actief kunnen worden.
Ghana speelt politiek en economisch een belangrijke rol in de West-Afrikaanse regio. Het beleid van de nieuwe Ghanese regering past goed bij het Nederlandse beleid om hulp en handel te combineren. Nederland steunt het streven om de private sector in Ghana verder te ontwikkelen. Kaag: ‘Dat is goed voor Ghana, maar biedt ook kansen voor Nederlandse bedrijven en investeerders.’
De minister heeft een gesprek met vicepresident Bawumia. Ook ontmoet ze Ghanese vrouwelijke leiders, Nederlandse ondernemers en werknemers van een bedrijf dat fruitproducten voor een Nederlandse supermarkt produceert. Kaag bezoekt verder een afvalverwerkingsinstallatie die Nederlandse technologie gebruikt om van organisch afval biogas te maken.
Voor de Ghanese regering is landbouw topprioriteit. De regering zet in op het produceren en verwerken van landbouwproducten. Minister Kaag reageert positief dat het land vanaf januari weer groenten -zoals aubergines en groene pepers- mag exporteren naar Europa. De EU had in 2015 vanwege gebrekkige hygiëne een importverbod ingevoerd voor deze producten. Ghana heeft maatregelen genomen om de productie te verbeteren. Mede daardoor en dankzij Nederlandse hulp is het importverbod nu van tafel.
Minister Kaag reist vanuit Ghana door naar Ivoorkust, waar ze samen met premier Rutte en minister Zijlstra van Buitenlandse Zaken deelneemt aan een top van Afrikaanse landen en EU-landen. Daar zullen afspraken worden gemaakt over samenwerking, onder meer op het gebied van migratie en vrede en veiligheid. Kaag: ‘Het is belangrijk om met de Afrikaanse partners te spreken over het creëren van meer banen voor Afrikaanse jongeren en het verbeteren van het investeringsklimaat, alsmede het verband tussen de aanpak van grondoorzaken van armoede, ontwikkeling en migratie.’