Samenwerken bij strafbare kindermishandeling. Hoe doe je dat?
Kindermishandeling is een ernstig maatschappelijk probleem. Vaak heeft het diepe en langdurige impact op slachtoffers. Vaak worden ze opnieuw slachtoffer. Of komen ze zelf in aanraking met justitie. Om dit probleem te bestrijden is het belangrijk dat professionals goed met elkaar samenwerken. Daarom is er nu de handreiking ‘Samenwerken bij strafbare kindermishandeling’.
De handreiking is geschreven door de experts uit de praktijk ter ondersteuning van hun eigen collega’s: medewerkers van de politie, het Openbaar Ministerie, de Raad voor de Kinderbescherming, Reclassering Nederland en Veilig Thuis.
Waarom deze handreiking?
De handreiking kan worden gebruikt bij alle meldingen van kindermishandeling waarbij het vermoeden bestaat dat zich strafbare feiten hebben voorgedaan. Het biedt professionals uit de zorg- en strafketen handvatten voor effectief gezamenlijk overleg. Dit helpt bij de uitvoering van feitenonderzoek en van zorg- en strafrechtelijke interventies. Samenwerking tussen de betrokken beroepsgroepen is cruciaal. Maar dat gaat nooit vanzelf. Ieder streeft een ander doel na, gebruikt ander jargon, of er zijn verschillen in registratiesystemen waardoor informatie uitwisselen moeilijk gaat. We willen voorkomen dat dit ten koste gaat van ons doel: het creëren van duurzame veiligheid voor kinderen.
Week tegen kindermishandeling van 20 t/m 27 november
De week tegen kindermishandeling 2017 staat helemaal in het teken van samenwerking tussen professionals. Voor het stoppen van kindermishandeling in een gezin is de samenwerking tussen de betrokken beroepsgroepen cruciaal. Maar hoe doen we dat? Waar lopen we tegenaan? 20 november organiseren we een congres om hierover met elkaar in gesprek te gaan. Ook presenteren we hier de handreiking.