GGZ-triagist op de spoedpost: betere behandeling door de juiste kennis op de juiste plaats

Steeds meer artsen krijgen mensen met complexe psychische problemen te zien. Niet elke arts heeft de kennis in huis om goede hulp te bieden. In Noord-Limburg werkt een gespecialiseerde triagist op de spoedpost van huisartsen. Overdag werkt ze bij Vincent van Gogh voor geestelijke gezondheid in Noord-Limburg, buiten kantooruren op de spoedpost in Venlo. Dit heeft veel voordelen.

Probleem: kennis psychische problemen ontbreekt

Dat meer mensen met psychische problemen zich bij de huisarts of psycholoog melden, komt onder meer door de verschuiving van een deel van de specialistische geestelijke gezondheidszorg naar de zogenoemde basis GGZ. Deze patiënten krijgen als eerste met de triagist te maken. Deze triagisten hebben vaak een algemene – op somatiek gerichte – opleiding tot triagist gevolgd. Maar dat is niet ideaal, zegt psychiater Chloë Bollen van GGZ-instelling Vincent van Gogh.

‘Psychische problemen zijn vaak complex. Daarvoor heb je gespecialiseerde kennis nodig, zo hebben we ook hier in Limburg ervaren. Is die kennis niet of onvoldoende aanwezig, dan kun je niet goed helpen. Huisartsen weten niet altijd goed wat ze ermee aan moeten. Patiënten blijven te lang op de spoedpost zitten, in afwachting van een interventie van de crisisdienst.’

Oplossing: gespecialiseerde triagist ondersteunt spoedpost

Daarom kozen Vincent van Gogh en de regionale huisartsen, praktijkondersteuners en spoedeisende hulp van VieCuri voor een andere oplossing. Dat gebeurt in het kader van een Leertuinproject, binnen het Netwerk Acute Zorg Limburg.
Een medewerker van Vincent van Gogh, met expertise van acute geestelijke gezondheidszorg, werkt deels ook op de spoedpost. Dat gebeurt onder supervisie van de huisartsen. Buiten kantoortijden, op momenten dat er veel meldingen binnenkomen van en over mensen met psychische problemen.

Aan de hand van gerichte vragen proberen de triagisten erachter te komen wat er aan de hand is en welke hulp nodig is. Urgente meldingen komen terecht bij ambulance, politie of de crisisdienst van Vincent van Gogh. In andere gevallen nodigt de triagist de patiënt uit op de spoedpost of doet een telefonische interventie. Dit gebeurt allemaal in overleg met de huisarts.

“De triagist staat schouder aan schouder met de huisarts. Samen kunnen ze betere en snellere hulp bieden.”

Linking pin tussen huisarts en GGZ

Bollen noemt het een meesterzet. ‘De triagist staat schouder aan schouder met de huisarts. Samen kunnen ze betere en snellere hulp bieden. Bijkomend voordeel is dat de triagist als linking pin fungeert tussen de huisartsen en de specialistische GGZ-crisisdienst. Ze leggen de informatie over patiënten vast in het huisartsensysteem en kunnen dat van de specialistische GGZ raadplegen. Dit zorgt ervoor dat de huisarts beschikt over cruciale acutele informatie. Het maakt een doorlopende behandellijn mogelijk.’

Resultaten: meer behandeling door spoedpost

De spoedpost is inmiddels in staat om ongeveer 20% van de patiënten die vroeger terechtkwamen bij de crisisdienst zelf te behandelen. Naast patiënten, kunnen ook politie, ambulancediensten en SEH-artsen contact opnemen met de triagist van de spoedpost in Venlo voor overleg en advies.

Meer weten?

Website Vincent van Gogh voor geestelijke gezondheidszorg

Contactpersoon:

Chloë Bollen, Psychiater bij GGZ-instelling Vincent van Gogh.
E-mail: CBollen@vvgi.nl


Geplaatst op: 8 november 2017
Laatst gewijzigd op: 15 augustus 2018