Staatssecretaris Dijksma leidt klimaatmissie naar Californië

Staatssecretaris Dijksma (Infrastructuur en Milieu) organiseert van 21 tot en met 25 mei een klimaatmissie naar Californië (Verenigde Staten), waar zij samen met een aantal Nederlandse bedrijven gaat kijken hoe de samenwerking tussen Nederland en de Verenigde Staten op klimaatgebied verder versterkt kan worden. Centraal staat de uitwisseling van slimme oplossingen voor bijvoorbeeld een schoner wagenpark en openbaar vervoer, duurzame huizen en kantoren, en voor beperking van de gevolgen van een zeestijging. De nieuwe technieken en slimme oplossingen zorgen zowel voor een bijdrage aan de klimaatdoelen van Parijs als economische groei en meer banen.
Als onderdeel van de missie organiseert het Ministerie van Infrastructuur en Milieu samen met de staat Californië (Environmental Protection Agency) de klimaatconferentie “Climate is Big Business” in San Francisco op 24 mei.

 

Vooruitstrevend

Het klimaatakkoord van Parijs vormt het uitgangspunt van de meerdaagse klimaatmissie. Bij de uitwerking van het wereldwijde akkoord zijn publiek-private samenwerkingen en grensoverschrijdende contacten cruciaal. De samenwerking met Californië ligt daarbij voor de hand: de Amerikaanse staat is de zesde economie ter wereld en staat bekend als zeer vooruitstrevend op milieugebied.

Succesformule

Dijksma: “Ik wil dat het halen van de klimaatdoelen van Parijs wereldwijd een prioriteit blijft, met het temperen van de mondiale temperatuurstijging die grote gevolgen heeft voor nu en voor de generaties na ons. Klimaat is tegelijkertijd ook business. Het levert keiharde euro’s op en zorgt voor meer banen. De combinatie van een groene en gezonde economie is de succesformule die moet leiden tot het aanpakken van de klimaatproblematiek. Ik ben trots dat Californië, een voorloper op klimaatgebied, met mij wil samenwerken om deze klimaatmissie tot een succes te maken.”

CO2-beprijzing

De eerste dag van de missie zal staatssecretaris Dijksma vooral gesprekken hebben met vertegenwoordigers van de Californische overheid over de versterking van de samenwerking tussen Nederland en Californië op klimaatgebied, de stijging van het zeeniveau en de mogelijkheden van CO2-beprijzing.

Silicon Valley

De tweede dag van het bezoek staat in het teken van bedrijvenbezoek in San Francisco en het nabijgelegen Silicon Valley. De Nederlandse delegatie gaat kijken bij onder meer Apple en Facebook en hoe duurzaamheid onderdeel is gemaakt van een succesvol businessmodel. Daarbij staat een ontmoeting met oud-minister van milieu van de Verenigde Staten Lisa Jackson op het programma en brengt de delegatie een bezoek aan een volledig klimaatneutrale campus.Ook staat een startup seminar op het programma, waar bedrijven kort hun oplossingen kunnen pitchen die bijdragen aan de aanpak van klimaatverandering. De Nederlandse bedrijven die meegaan met de missie werken alle in de groene economie, waaronder EV-Box, Allied Waters, EVCharge4U en Groasis.

Klimaatconferentie

De klimaatconferentie “Climate is Big Business” vindt op de derde dag plaats, en wordt georganiseerd samen met de Californische Environmental Protection Agency, die verantwoordelijk is voor het milieubeleid in de staat. Minister Matt Rodiguez en gouverneur Jerry Brown van Californië zullen op de conferentie aanwezig zijn. Klimaatexpertprofessor Guus Velders, recent door TIME magazine uitgeroepen tot een van de meest invloedrijke personen ter wereld, zal ingaan op de kansen en uitdagingen die klimaatverandering met zich meebrengt. Ook in het bedrijfsleven is een gevoel van urgentie om nu serieus werk te maken van klimaatverandering en klimaatadaptatie. Dit wordt op de conferentie geïllustreerd door onder meer sprekers van Philips en DSM en van Amerikaanse bedrijven als TESLA. Ook een hoge vertegenwoordiger van De Nederlandse Bank zal het woord voeren.

Klik hier voor meer informatie over de conferentie.