Van Dam: In 2025 meeste dierproeven vervangen door innovatief onderzoek
Nederland moet in 2025 wereldwijd koploper zijn met innovatieve onderzoeksmethoden zonder dierproeven. Dat zei staatssecretaris Van Dam vandaag bij het in ontvangstnemen van het rapport ‘Transitie naar proefdiervrij onderzoek’ in Nieuwspoort. In het rapport staat een roadmap voor het stapsgewijs vervangen van dierproeven door innovatief onderzoek zonder dieren. Het rapport dat in opdracht van de staatssecretaris is opgesteld door het Nationaal Comité advies dierproevenbeleid (NCad), is vandaag naar de Tweede Kamer gestuurd.
Staatssecretaris Van Dam: “Het is heel lang heel gewoon geweest om met dieren te experimenteren. Om kennis op te doen en verder te komen. Maar inmiddels zetten we steeds meer vraagtekens bij dierproeven en kijken we steeds vaker naar innovatieve technieken die bijvoorbeeld onze gezondheid kunnen verbeteren. Daarom steun ik het advies en het stappenplan van het NCad, zodat we in de toekomst deze kennis kunnen opdoen zonder dieren te gebruiken.”
In het rapport beschrijft het NCad het transitieproces naar innovatief, proefdiervrij werken. Die transitie gebeurt samen met de kennisinstellingen en het bedrijfsleven. Het gaat bijvoorbeeld om de wettelijk voorgeschreven veiligheidsonderzoeken bij chemische stoffen, allergietesten bij nieuwe producten, voedselingrediënten, bestrijdingsmiddelen, en vaccins. In 2025 moet het volgens het NCad mogelijk zijn om deze onderzoeken zonder dieren te doen. Ook in andere wetenschapsdomeinen ziet het NCad kansen om het aantal dierproeven stapsgewijs te vervangen door nieuwe technieken.
Van Dam vraagt het RIVM voor de wettelijk verplichte veiligheidstesten samen met andere instituten een Agenda Proefdiervrije Innovatie op te stellen, met concrete stappen om dierproeven te vervangen door diervrije alternatieven. De bewindspersoon vraag het NCad datzelfde te doen voor andere domeinen, en aan te sluiten bij de Nationale Wetenschapsagenda.
Er zijn al veel innovatieve onderzoeksmethoden ontwikkeld die onze gezondheid verbeteren, zonder dieren te gebruiken. Bijvoorbeeld het gebruik van de menselijke kunsthuid bij allergietesten van het RIVM, die bij veel nieuwe producten verplicht zijn. Of een computermodel van het menselijk hart waarmee de werking van medicijnen kan worden onderzocht.
Nederland was in 1997 ook al internationaal koploper, toen geen dierproeven meer werden gedaan voor cosmetische producten, zoals make-up, tandpasta, shampoo en deodorant. In 2004 volgde de hele EU en sinds 2013 is ook import van buiten de EU beëindigd.
Naast het rapport van het NCad heeft Van Dam ook de jaarrapportage van de NVWA over de uitgevoerde dierproeven naar de Tweede Kamer gestuurd. In 2015 zijn 14,9 procent minder dierproeven uitgevoerd dan in 2014. Er zijn minder dierproeven geregistreerd met muizen, runderen, varkens, kippen en huishoenders en katten. Er zijn 22,9 procent minder dieren gedood die geen onderdeel waren van onderzoek, maar bijvoorbeeld betrokken waren in een fokprogramma.
Documenten
-
Advies Transitie naar proefdiervrij onderzoek
Dit is een publicatie van het Nationaal Comité advies dierproevenbeleid (NCad).
-
Kamerbrief voortgangsrapportage Plan van aanpak Dierproeven en alternatieven
Staatssecretaris Van Dam (EZ) informeert de Tweede Kamer over de voortgang van het Plan van aanpak Dierproeven en...