Ontwerpen aan Nederland van morgen
Vandaag presenteren minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) en minister Bussemaker (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) de nieuwe Actieagenda Ruimtelijk Ontwerp 2017-2020 met de titel “Samen werken aan ontwerpkracht”. De kracht van ontwerp schuilt in een goede samenwerking tussen ontwerpers en opdrachtgevers. Daar richt deze actieagenda zich op.
Nederland staat voor belangrijke uitdagingen. We zullen in 2050 andere bronnen van energie gebruiken, ons wellicht op nieuwe manieren verplaatsen van A naar B, met nog meer mensen samen in het westen wonen, onderwijs buiten de klas krijgen en voorbereid zijn op een ander klimaat met extreem natte en droge periodes. Ontwerp kan bijdragen aan slimme en innovatieve oplossingen met draagvlak. Ontwerp combineert creativiteit, experiment, kennis, wensen en belangen.
Wanneer we Nederland van boven bekijken zal een ieder herkennen dat Nederland is gemaakt door mensenhanden met zorgvuldig ontworpen landschappen en met planmatig ingerichte steden en dorpen. Slimme systemen zorgen er voor dat het dichtbevolkte Nederland droge voeten houdt en een fijne plek blijft om te wonen, werken en recreëren. Een sterke ontwerptraditie waar we trots op zijn. Met deze Actieagenda “Samen werken aan ontwerpkracht” wordt ontwerp ingezet ten dienste van de urgente maatschappelijke opgaven; met meer ruimte voor lokale en regionale initiatieven, met maatwerk, herbestemming en organische groei in plaats van planning met grote projecten van bovenaf.
De Actieagenda wordt uitgevoerd in een netwerk van partners. Het programma bestaat uit tien onderdelen. Vier ontwerpteams adviseren bij verschillende type projecten en programma’s. Atelier X organiseert de inzet van ontwerpend onderzoek bij projecten en programma’s van het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Het College van Rijksadviseurs adviseert het Rijk over de inzet van ontwerp in nationale programma’s en rijksprojecten. Het O-team adviseert en ondersteunt lokale en regionale publieke opdrachtgevers bij actuele en concrete gebiedsopgaven. De projectateliers van de Internationale Architectuur Biennale Rotterdam (IABR) tot slot maakt agenderende, gebiedsgerichte en thematische verkenningen.
Naast deze ontwerpteams zijn er vijf programma’s. Er zijn twee stimuleringsprogramma’s; het stimuleringsprogramma Innovatieve Vormen Opdrachtgeverschap en het stimuleringsprogramma Zorg en Onderwijs. Deze programma’s worden uitgevoerd door het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie. Vier programma’s hebben een specifieke focus op methodiek- en competentieontwikkeling voor opdrachtgevers en ontwerpers; Ontwerp en Praktijk uitgevoerd door de Academies van Bouwkunst, Ontwerp en Overheid uitgevoerd door de Technische Universiteiten en Opdrachtgeverschap en Ontwerp, uitgevoerd door Architectuur Lokaal . De Rijksprijs Gouden Piramide selecteert jaarlijks uit meerdere projecten die het resultaat zijn van inspirerend opdrachtgeverschap de opdrachtgever die zich in het bijzonder heeft onderscheiden.