Nederland en België passen grens aan
Minister Koenders van Buitenlandse Zaken en zijn Belgische ambtgenoot Didier Reynders hebben maandag een grensverdrag getekend en daarmee de grens tussen België en Nederland verlegd. Door de aanpassing valt nu een deel van wat voorheen België was onder Nederland en andersom.
Beeld: ©ANP / Robin van Lonkhuijsen
Reden voor de aanpassing van de grenzen was de onduidelijke situatie in het gebied rond de Maas tussen Eijsden-Margraten (provincie Limburg) en het Belgische Wezet. Dit leidde tot problemen op het gebied van handhaving van de openbare orde.
‘Dit unieke grensverdrag is een voorbeeld van onze uitstekende samenwerking met de Belgen. We hebben vandaag laten zien dat Nederland en België erin slagen als goede buren grenzen op vreedzame wijze aan te passen’, zei Koenders.
Als gevolg van waterbouwkundige werkzaamheden in de Maas in de periode 1960-1980 en door het normaliseren van de Maas in 1961 groeiden door aanslibbing eilandjes vast aan de oevers van zowel Nederland als België. Een van de eilandjes, het tot nu toe Belgische Presqu’île d’Ilal, is voor de Belgische politie zeer moeilijk bereikbaar. Daardoor is het de afgelopen jaar uitgegroeid tot een vrijplaats. Het grensverdrag moet een einde maken aan deze situatie.
De ondertekening van het verdrag is onderdeel van het staatsbezoek van België aan Nederland. Grensoverschrijdende samenwerking is tijdens dit bezoek een terugkerend thema.
Koenders: ‘Nederland en België hebben op veel onderwerpen een belang om samen te werken, zoals op het gebied van veiligheid. De aanslagen in Brussel op 22 maart hebben op een wrede manier onderstreept dat terrorisme ons in de kern raakt. Alleen door gezamenlijk op te trekken kunnen we deze dreiging het hoofd bieden. Daarom ben ik voorstander van nauwe samenwerking tussen de Nederlandse en Belgische inlichtingen- en veiligheidsdiensten.’
Koenders en Reynders spreken elkaar maandag ook over samenwerking op het thema veiligheid in internationale organisaties zoals de VN. Nederland zal in 2018 vanuit de Veiligheidsraadzetel aandacht besteden aan contra-terrorisme, het voorkomen van gewelddadig extremisme en de essentiële rol van vrouwen en jongeren hierbij. België is kandidaat voor een zetel in de Veiligheidsraad voor de periode daarna, 2019-2020. ‘Het zou natuurlijk heel mooi zijn als België dit dan kan voortzetten’, aldus Koenders.
Nederland en België werken ook nauw samen als het gaat om vertegenwoordigingen in het buitenland, bijvoorbeeld door samen gebruik te maken van ambassades (co-locatie) of door detachering van personeel. Het meest recente co-locatieproject waar aan wordt gewerkt is in Kinshasa. Ook is vorige week een Nederlandse tweede man aangetreden op de Belgische ambassade in Yaoundé, Kameroen, waar Nederland zelf geen ambassade heeft. Sinds 2011 is een Belgische tweede man werkzaam op de Nederlandse ambassade in Tirana.