Toespraak van minister Schippers op de publieksdag van MIND op 23 november 2016

Toespraak van minister Schippers (VWS), ter gelegenheid van de publieksdag MIND, op 23 november 2016, te Utrecht

Beste mensen,

De meeste grote veranderingen voltrekken zich vaak geruisloos. Dan weet je achteraf niet meer precies wanneer het is gebeurd. Zo gaat het ook in de zorg. De tijd dat mensen gewoon klakkeloos aannamen wat de dokter zei, ligt gelukkig achter ons. Maar weet u nog wanneer dat nou precies is veranderd… ergens in de laatste jaren?

Eén ding weet ik wel, toen het eenmaal was begonnen, ging het ook steeds sneller. Patiënten laten veel meer van zich horen. En hun positie is sterker geworden.  Ik steun dat met beleid. 

Denk aan de nieuwe wet Kwaliteit, Klachten en Geschillen. Die geeft patiënten vanaf 1 januari dit jaar een betere positie ten opzichte van zorgaanbieders.

Denk aan samen beslissen; dat moet de norm worden. Daarom stellen we dat als voorwaarde in de ontwikkeling van nieuwe richtlijnen die aangeven wat goede zorg is. Patiënten hebben een stem in die nieuwe richtlijnen.

En we investeren in informatie over behandelingen voor patiënten. Zo is het afgelopen jaar voor patiënten veel informatie ontwikkeld en vindbaar gemaakt.  En in dat traject ligt dit jaar en volgend jaar de focus op de Geestelijke Gezondheidszorg. Er moet begrijpelijke informatie zijn, en makkelijk te vinden.

Dat is belangrijk, zeker in de geestelijke gezondheidszorg. Want met een psychische aandoening voelen mensen zich heel kwetsbaar, en dat zijn ze ook. Dan heb je goede zorg en ondersteuning nodig die bij je past. Van zorgverleners die je vertrouwt en waar je een klik mee hebt. En natuurlijk een goede aanpak of behandeling. We zijn nog steeds op zoek betere behandelmethoden. De ervaring en inbreng van mensen zelf is daarin van groot belang.

Beste mensen, als je een depressie hebt, of als jouw kind borderline heeft, is goede informatie cruciaal. Over aandoeningen en behandelmogelijkheden. Over artsen en andere zorgverleners of instellingen. Wie kan je beter op weg helpen dan iemand die in hetzelfde schuitje heeft gezeten? Die informatie komt ook steeds vaker van die ervaringsdeskundigen. En samen bezitten zij een ongelofelijke schat aan kennis en ervaring.

Het is een mooi dag. Spannend ook met de lancering van MIND. Ik vind het geweldig dat in de MIND–beweging alle krachten van patiënten- en familieorganisaties en de regionale steunpunten voor mensen met psychische aandoeningen samenkomen. En dat ook het Fonds psychische gezondheid en Korrelatie zijn aangesloten.

Daar kunt u trots op zijn. U bent op zoek gegaan naar wat u allen bindt. En daarmee versterkt u de positie van mensen met psychische problemen en hun naasten nog verder. Samen kunt u echt iets veranderen voor mensen.

Die positieve dynamiek zie ik ook heel duidelijk in de vernieuwingen in de geestelijke gezondheidszorg. Om de zorg dichter bij de mensen te brengen, een buurtgerichte aanpak. De inzet van internet toepassingen - e-health - is daarbij van groot belang. En daar wordt ook al aan gewerkt, samen met patiënten. En natuurlijk het vroeg herkennen van signalen. Er is veel positieve energie en er zijn goede ideeën over de manier waarop we dat veel slimmer kunnen doen met elkaar. Daarom is ook een toekomstagenda opgesteld. Ook het Landelijk Platform GGZ heeft hieraan een belangrijke bijdrage geleverd. Die agenda gaat uit van de kracht van mensen. En staat open voor hun inbreng. Net als MIND. Ik vind dat heel inspirerend.

Beste mensen,

Met MIND heeft u de ambitie om een beweging tot stand te brengen. Een beweging die het taboe wil doorbreken op praten over een psychische aandoening. Een beweging die overal in ons land bereikbaar is.

Een plek waar je lotgenoten kunt ontmoeten, een luisterend oor vindt, of praktische ondersteuning om je draai in het leven weer te vinden. De één wil daarvoor ergens naar toe in de buurt, de ander zoekt liever online contact. Mooi om te zien dat MIND daarop inspeelt. En de ambities zijn groot: in elke gemeente een inloopvoorziening. Daar ligt ook een belangrijke uitdaging en rol voor de gemeenten.

Ik heb de website even gezien. Die is heel prettige met allerlei informatie en verhalen van mensen met psychische problemen. Mensen die in hetzelfde schuitje zaten. Hoe zij daarvan zijn hersteld en wat ze daarvoor nodig hadden. Aan zorg, en andere ondersteuning. Op mindblue.nl staat bijvoorbeeld een aangrijpend verhaal van een meisje dat vertelt over haar problemen waardoor zij zichzelf beschadigde. En hoe zij een andere weg wist in te slaan. De kern van haar verhaal: ook als je diep zit, is er een weg naar boven en is er perspectief te vinden.

Beste mensen,

Willen we niet allemaal een samenleving die open staat voor mensen met mensen psychische problemen. Een samenleving die diversiteit omarmt en ruimte geeft aan mensen die authentiek en bijzonder kunnen en mogen zijn. Waarin we net zo open kunnen praten over geestelijke aandoeningen als over diabetes of een gebroken been. Want met praten begint de acceptatie.

Daarom hebben we 2 jaar geleden al een congres georganiseerd, dat door de minister president werd geopend. En er zijn spotjes  op radio en tv – u heeft ze vast gezien of gehoord- waarmee we proberen mensen te helpen de signalen van depressie eerder te herkennen.

MIND heeft grote ambitie. Een beweging in gang zetten die uitgaat van de kracht van mensen en waardoor we straks hopelijk zeggen: wanneer het precies is gebeurd weten we niet, maar de tijd dat er een taboe lag op psychische aandoeningen is voorbij.

Die beweging begint bij ieder van ons. Laten we die samen op gang brengen.