Start internetconsultatie herziening van de Wet op het financieel toezicht
Vandaag is de internetconsultatie van start gegaan over een mogelijke herziening van de Wet op het financieel toezicht (Wft). Sinds de inwerkingtreding op 1 januari 2007 is de Wft vaak gewijzigd, zowel ter uitvoering van nationaal beleid als ter implementatie van Europese regels. De omvang en de complexiteit van de wet zijn daardoor sterk toegenomen. Naar aanleiding van een advies van de Raad van State heeft de minister van Financiën besloten te onderzoeken hoe de Wft toegankelijker en toekomstbestendiger kan worden gemaakt.
Het criterium van toegankelijkheid gaat over de mate waarin de gebruiker goede toegang heeft tot relevante regels en inzicht kan verkrijgen in hun inhoud. Het criterium van toekomstbestendigheid gaat over de mate waarin het stelsel van de Wft zich kan aanpassen aan nieuwe ontwikkelingen of innovaties op de financiële markten (FinTech) of op het gebied van de Europese regulering van die markten. De verkenning richt zich voornamelijk op de inrichting en vormgeving van de Wft (en daarmee samenhangende regelgeving).
In het consultatiedocument zijn naar aanleiding van gesprekken met belanghebbenden de problemen die verband houden met de toegankelijkheid en toekomstbestendigheid op thematische wijze beschreven. Daarnaast zijn vijf verschillende opties voor een eventuele herziening opgenomen in het document. Drie daarvan beschrijven alternatieve modellen voor een gehele herziening van het wettelijk stelsel.
Om uiteindelijk een weloverwogen keuze te kunnen maken over een eventuele herziening van de Wft, dient er een goed inzicht en volledig overzicht van alle problemen te zijn. Dit om tot een oplossing te kunnen komen die niet alleen doeltreffend is, maar ook haalbaar en uitvoerbaar. Alle belanghebbenden bij de Wft worden uitgenodigd om op het consultatiedocument te reageren en hun visie te geven.
Reageren
Het consultatiedocument staat ruim drie maanden op https://www.internetconsultatie.nl/herzieningwft. Dat betekent dat reacties op het consultatiedocument tot en met 28 februari 2017 kunnen worden ingediend op de website.