Aandeelhouders DELTA zelf op zoek naar oplossing

Het voorstel van het kabinet om via een staatsgarantie de publieke aandeelhouders van DELTA tegemoet te komen is afgewezen. Het kabinet wilde de aandeelhouders van DELTA in staat stellen het netwerkbedrijf Enduris én het 50%-belang in het waterbedrijf Evides te kopen en onder te brengen in een nieuw op te richten Zeeuws nutsbedrijf. Dit heeft minister Kamp vandaag in een brief aan de Tweede Kamer bekend gemaakt.

Voorstel kabinet

Minister Kamp: “Het kabinet is verrast door de reactie van de aandeelhouders van DELTA. De afgelopen weken hebben we ons, mede op verzoek van de aandeelhouders, ingezet om samen met hen tot een oplossing te komen. Ondanks dat uit onderzoek is gebleken dat  DELTA in staat is op eigen kracht uit deze situatie te komen, heeft het kabinet de helpende hand willen bieden.  Onze inzet richtte zich op het verstrekken van een staatsgarantie. Door deze garantie af te geven kan DELTA over voldoende financiering beschikken om aan haar verplichtingen te blijven voldoen en werd hiermee ook de nucleaire veiligheid gewaarborgd.  Bovendien zorgde dit voor het behoud van banen.”

Aandeelhouders nu aan zet

Het kabinet stelde dat de Zeeuwse overheden zelf ook een financiële bijdrage moesten leveren, zodat de verantwoordelijkheid voor het Zeeuwse nutsbedrijf bij de Zeeuwse overheden blijft. Bij het voorstel van het kabinet om te helpen bij de aanschaf van Enduris en 50%-belang in Evides is rekening gehouden met de financiële positie van de Zeeuwse overheden. Met hun keuze een andere afweging te maken zijn DELTA en haar aandeelhouders nu zelf aan zet. Om de nucleaire veiligheid te kunnen garanderen zal DELTA over moeten gaan tot de verkoop van de twee gezonde bedrijfsonderdelen.

“Samen met de ministers  van  Financiën, van Infrastructuur en Milieu en van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties zal ik de ontwikkelingen rondom DELTA blijven volgen. Daarbij zal de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS) blijven toezien op de nucleaire veiligheid”, aldus minister Kamp.

Gevolgen Wet Onafhankelijk Netbeheer

DELTA moet volgens de Autoriteit Consument en Markt  met ingang van 1 juli 2017 aan de splitsingseisen uit de Wet onafhankelijk netbeheer (WON) voldoen. De WON stelt dat het beheer van de gas- en elektriciteitsnetten en de levering van gas en elektriciteit in aparte ondernemingen moet worden ondergebracht.

De omstandigheden in de energiemarkt zijn op dit moment voor veel energieproducenten ongunstig vanwege de lage prijzen voor elektriciteit. Ook DELTA heeft hier last van. Het kabinet had en heeft oog voor de moeilijke situatie waarin de aandeelhouders van DELTA zich bevinden en heeft hen daarbij tegemoet willen komen.