Onderwijsdata onder de loep op 11 en 12 november

Steeds meer informatie over het onderwijs is publiek beschikbaar. Denk hierbij aan cijfers rondom zittenblijven, eindtoetsresultaten of onderwijspersoneel op schoolniveau. Deze open data roepen nieuwe vragen op, vragen die voor iedereen verschillen.

Beeld: OCW

Welke studie gaan oud-scholieren van deze school zoal doen? Hoe ver reizen scholieren van dit lyceum gemiddeld tussen huis en school? Is de groene omgeving van invloed op de waardering van leerlingen? Oftewel: Wat had je altijd al willen weten over het onderwijs? En hoe kan open onderwijsdata je hierbij helpen? Dit is je kans!

Op expeditie door open onderwijsdata

Ouders, leerlingen, schoolleiders, docenten, kwaliteitsmedewerkers en data-experts gaan met elkaar in kleine groepjes op expeditie in openbaar beschikbare data, om zo verbanden te ontdekken en verhalen te maken. We gebruiken een data-expeditie toolkit om de groepjes op een creatieve manier te helpen met hun zoektocht door de data. Zo zorgen we dat iedereen op een leuke manier wordt uitgedaagd zijn of haar vragen te stellen.

De groepjes pitchen hun ideeën voor een panel bestaande onder andere uit staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Peter Hulsen van Ouders & Onderwijs en Marleen Stikker van Waag Society. De publieksjury zal vervolgens de winnende vraag kiezen.

En wint jouw vraag?

Dan bestaat er een kans dat de ontwikkelaars van de aansluitende 24 urige hackathon zich zullen buigen over je vraagstuk en een concreet prototype ontwikkelen rondom vragen zoals die van jou.

Voor wie?

Ouders, leerlingen, leraren, kwaliteitszorgmedewerkers en schoolleiding uit het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs. Deelname is kosteloos.

Aansluitende hackathon Aansluitend aan de data-expeditie zal een groep ontwikkelaars en studenten zich tijdens een hackathon werpen op de vragen die tijdens de voorafgaande data-expeditie zijn gesteld. Het doel van deze hackathon is het ontwikkelen van gebruiksvriendelijke apps en andere toepassingen die antwoorden op deze vragen zouden kunnen geven. Zaterdag 12 november om tussen 16:00-17:00 uur worden de apps en andere toepassingen gepresenteerd en wordt de winnende toepassing bekendgemaakt.

Lees meer over open onderwijsdata.