Samen opleidingen aanbieden voor mbo-scholen sterk vereenvoudigd

Het wordt voor mbo-instellingen een stuk eenvoudiger om samen opleidingen aan te bieden.  De ministerraad heeft daartoe op voorstel van minister Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap ingestemd met het wetsvoorstel Samenwerkingscollege.

Het kabinet wil voorkomen dat de daling van het aantal leerlingen waar het mbo de komende jaren mee te maken krijgt, leidt tot een afname van het opleidingsaanbod in de regio. Daarom wordt het voor mbo-instellingen mogelijk om opleidingen samen aan te bieden in de vorm van  samenwerkingscolleges. Bijkomend voordeel is dat mbo-scholen hiermee tevens hun kennis kunnen bundelen om bij te dragen aan innovatief beroepsonderwijs.

Het aantal mbo'ers ligt in 2030 naar verwachting dertien procent lager dan nu. Krimpregio's, zoals Zuid-Limburg en Oost-Groningen, worden waarschijnlijk geconfronteerd met een nog grotere daling van de leerlingenaantallen. Mbo-instellingen zullen zich daarom steeds vaker genoodzaakt zien om te zoeken naar  manieren om opleidingen in stand te houden en verschraling van het onderwijsaanbod tegen te gaan. Samen opleidingen aanbieden is hier een oplossing voor. De verwachting is dat dit voor met name dure, technische opleidingen een uitkomst kan bieden.

De ministerraad heeft ermee ingestemd het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State te zenden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.