Toespraak minister-president Rutte bij bijeenkomst Duits-Nederlandse Handelskamer
Dames en heren,
Meine Damen und Herren!
Gisteren bezocht ik in Born de autofabriek waar BMW en VDL bewijzen dat Duitsland en Nederland samen meer kunnen bereiken dan ieder voor zich. Ik vond het echt weer prachtig om te zien hoe de maakindustrie ook in onze contreien toekomst heeft. Maar soms vinden we elkaar ook op een meer dichterlijk niveau.
Het meest recente Nederlandse exportproduct naar Duitsland heeft namelijk een poëtisch tintje. Wie wel eens in Rotterdam komt, heeft ze vast gezien. Al sinds 1988 worden de vuilniswagens in de stad opgesierd met dichtregels. Grote zwarte letters, op een verder witte vuilniswagen. Het tilt de stadsbewoners even op uit de hectiek van alledag.
Nu dus ook in Duitsland. Al vergde het wat overredingskracht, zo vertelde Bas Kwakman, van Poetry International. Want 'zoiets verhevens als poëzie, dat zet je toch niet op een vuilniswagen.' Maar de Duitsers raakten enthousiast, en dus reden de vuilniswagens rond tijdens de Frankfurter Buchmesse, met in het Duits vertaalde regels van Vlaamse en Nederlandse gedichten. Ook ik spreek u, als Nederlands-Duits gezelschap, vandaag graag in het Nederlands én in het Duits toe.
Meine Damen und Herren, in diesen Zeiten können wir ein bisschen Poesie und Freundschaft ganz gut gebrauchen. In einer Welt, in der an den Grenzen Europas Unruhe herrscht, in der terroristische Gruppierungen Anschläge verüben und in der protektionistische und nationalistische Strömungen Anhang gewinnen, ist die deutsch-niederländische Partnerschaft umso wichtiger. Eine Partnerschaft, die auf Handel, Ausgleich und Sicherheit ausgerichtet ist.
Duitsland en Nederland trekken op het internationale podium gelukkig steeds weer samen op. Tijdens de eurocrisis, bij de vervolmaking van de interne markt en bij de vraag naar de toekomst van Europa.
Een bekende en ook wel wat poëtische uitspraak die vaak voorbij komt als het over onze landen gaat is de volgende: 'Als Duitsland niest, wordt Nederland verkouden.' Gelukkig is er momenteel geen sprake van het overbrengen van economische griepvirussen. Verre van dat zelfs. In zowel Duitsland als Nederland is de economie verder aangetrokken, met een verwachte economische groei van 1,5 a 2 %. Het biedt perspectief voor de toekomst.
Einen Blick in diese Zukunft konnten wir bei den deutsch-niederländischen Regierungskonsultationen am 21 April in Eindhoven werfen. Auch dort haben wir wieder gesehen: viel ist möglich, wenn wir unsere Innovationskräfte bündeln. Ein schönes Beispiel an jenem Tag war die Zusammenarbeit zwischen ASML und Zeiss, die gemeinsam Maschinen zur Chipherstellung entwickeln.
Nog zo'n hoogtepunt van het afgelopen jaar was het bezoek van het Koninklijk paar aan Beieren. En u organiseerde zelf onlangs een tweede Duitslanddag, waar honderden ondernemers op af kwamen. Met de benoeming van Kees van Paridon aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, tijdens diezelfde dag, hebben we momenteel zelfs een hoogleraar die zich buigt over de Duits-Nederlandse economische betrekkingen.
Kees van Paridon heeft voldoende stof om te bestuderen. Nederland importeerde afgelopen jaar voor rond de 65 miljard euro uit Duitsland. En andersom exporteerden wij voor circa 100 miljard euro aan goederen naar Duitsland. Bijna een vierde van onze totale export! Alleen al naar Noordrijn-Westfalen exporteert ons land meer dan naar Frankrijk als geheel. En ook naar Beieren en Baden-Wurttemberg zijn de cijfers, ondanks de grotere afstand, indrukwekkend. Het maakt Duitsland met afstand de belangrijkste exportbestemming voor Nederland.
Maar wat goed gaat, kan beter. Nederlandse ondernemers weten Noordrijn-Westfalen en Zuid-Duitsland prima te vinden, maar dat geldt in veel mindere mate voor veel voormalig Oost-Duitse staten. Het CBS heeft becijferd dat er voor circa 2 miljard euro aan kansen voor het Nederlandse bedrijfsleven in de Oostelijke deelstaten onbenut blijven.
Daar ligt een taak van de Duits-Nederlandse Handelskamer. En in dat kader is het natuurlijk goed nieuws dat het bezoek van het Koninklijk Paar in 2017 naar Thüringen, Saksen en Saksen-Anhalt zal gaan. Ik roep u dan ook graag op om zich bij de meereizende handelsmissie, met de focus op de sectoren Chemie, HTSM en Hoogwaterbescherming, aan te sluiten.
Meine Damen und Herren, wenn Deutschland niest, bekommt Holland die Grippe. Aber wenn Holland dichtet, dichtet Deutschland mit. Wie schön, dass die ungewöhnliche Kombination aus Abfall und Poesie auch in Deutschland Anklang findet. Und es erfüllt mich mit Freude, dass die Deutsch-Niederländische Handelskammer nun schon seit 110 Jahren dafür sorgt, dass die Handelsbeziehungen lebendig, freundschaftlich und erfolgreich bleiben. Ein Tag wie heute trägt dazu maßgeblich bei.
Ich danke Ihnen.