Nederland helpt bij aanpak mensensmokkel in Mali
Minister Koenders van Buitenlandse Zaken heeft maandag zijn Malinese ambtgenoot Diop ontmoet. De ministers spraken over het vredesproces in Mali en de VN-missie MINUSMA, waaraan Nederland ook volgend jaar een bijdrage levert. Bij de ontmoeting was ook minister Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) aanwezig.
Diop sprak zijn waardering uit voor de belangrijke bijdrage die Nederland levert aan het welslagen van de missie en benadrukte dat de aanwezigheid van MINUSMA van cruciaal belang is voor stabiliteit in Mali. Ook gaf Diop aan dat hij de actieve rol van Nederland om andere westerse landen bij de missie te betrekken, op prijs stelt.
Nederland trekt 2 miljoen euro uit om ervoor te zorgen dat Mali en andere West-Afrikaanse landen mensensmokkel beter kunnen aanpakken en schendingen van mensenrechten bij slachtoffers kunnen tegengaan. Het geld gaat naar fondsen van 2 VN-organisaties (UNODC en OHCHR) die zich hierop richten.
Mali speelt een centrale rol in de instabiele Sahel-regio. Het land kampt met grensoverschrijdende problemen, zoals smokkel en terrorisme, en vormt ook een doorgangsroute voor migranten naar Europa.
Het is volgens beide ministers belangrijk dat landen in de regio mensensmokkel zelf bestrijden. 'Door te investeren in opsporing, onderzoek en juridische capaciteit kunnen de landen de problemen effectiever aanpakken. Ook moet de regionale samenwerking en uitwisseling van informatie verbeteren.'
Minister Diop nodigde Koenders uit binnenkort naar Mali te komen om, in het kader van de onderhandelingen over een migratie-overeenkomst tussen de EU en Mali, verdere afspraken te maken over het tegengaan van irreguliere migratie. Eerder dit jaar was Koenders namens de EU in Mali voor besprekingen hierover.
Sinds het begin van de missie is in Mali vooruitgang geboekt. Zo hebben democratische verkiezingen plaatsgevonden en is het vredesakkoord getekend waaraan de Malinese regering en de gewapende groepen nu gezamenlijk uitvoering geven. Ook zijn tienduizenden ontheemden en vluchtelingen teruggekeerd naar het noorden van land en is er sprake van economische ontwikkeling. 'Mali is er nog niet, maar met de ondersteuning van MINUSMA zijn door de Malinese regering en de gewapende groepen belangrijke stappen voorwaarts gezet,' aldus Koenders.
Naast de militaire bijdrage aan de VN-missie gaat Nederland ook door met ontwikkelingssamenwerking. Zo hebben ministers gesproken over de programma’s voor veiligheid, rechtsorde, watervoorziening en het creëren van banen voor jongeren. Het verbeteren van perspectief voor de snel groeiende en jeugdige bevolking is van groot belang voor de toekomstige stabiliteit van Mali.