Minister Koenders voegt 15 Nederlanders toe aan nationale terrorismelijst
Minister Koenders van Buitenlandse Zaken heeft 15 Nederlanders toegevoegd aan de nationale terrorismelijst. Zij kunnen vanaf nu niet meer bij hun geld. Op de lijst staan nu in totaal 76 personen en 3 organisaties. Het merendeel van de personen is betrokken bij terroristische activiteiten in Syrië en Irak.
Geen opsporingslijst
De nationale terrorismelijst is geen opsporingslijst of lijst van meest gezochte terroristen, maar een lijst met personen en organisaties op wie een bevriezingsmaatregel van toepassing is. Deze maatregel voorkomt dat terroristische activiteiten gefinancierd kunnen worden vanaf een Nederlandse bankrekening.
Financiële instellingen weten op basis van deze publieke terrorismelijst welke rekeningen ze moeten bevriezen. Nederland deelt de terrorismelijst, inclusief deze nieuwe 15 namen, ook binnen de EU. ‘Het is van belang dat onze Europese partners ook weten welke personen een terroristische bedreiging vormen en tegen wie bevriezingsmaatregelen genomen moeten worden,' aldus de minister.
Maatschappelijke impact en gevolgen
'Door financiële middelen te bevriezen leveren we een belangrijke bijdrage aan de strijd tegen terrorisme. Daar moeten we gezamenlijk mee doorgaan, bijvoorbeeld binnen de anti-ISIS coalitie. Tegelijkertijd zijn we ons ook zeker bewust van de maatschappelijke en individuele impact die een bevriezingsmaatregel heeft. Daarom werken we samen met onder meer de NCTV, het Openbaar Ministerie en het Ministerie van Financiën aan een op maat gemaakte en integrale aanpak per individu,' aldus Koenders.
Plaatsing op de lijst heeft ook gevolgen voor anderen, zoals vrienden en familie, maar ook bedrijven en instellingen. Het is namelijk verboden op welke manier dan ook geld te geven aan personen en organisaties die op de lijst staan. Wie dit toch doet, riskeert een boete of zelfs een gevangenisstraf. ‘Bewustwording over de maatregel en zijn gevolgen is daarom van groot belang’, constateert Koenders.
Wie op de lijst komt kan er ook weer van af. De bevriezingsmaatregel is een bestuursrechtelijk besluit waartegen bezwaar gemaakt kan worden. Ook hebben personen op de lijst de mogelijkheid een deel van hun geld vrij te krijgen, bijvoorbeeld om een (deel van een) uitkering te ontvangen of om kosten zoals huur, hypotheek en zorgverzekeringspremie te betalen. Hier is wel toestemming voor nodig. Deze ontheffingsverzoeken kunnen worden gedaan aan het Ministerie van Financiën.