Koenders en Aung San Suu Kyi openen nieuw hoofdstuk in Myanmar
Minister Koenders (Buitenlandse Zaken) heeft vandaag de Nederlandse ambassade geopend in Yangon, Myanmar. Het is voor het eerst in bijna 50 jaar dat Nederland weer een ambassade heeft in het Aziatische land. ‘Het is het juiste moment om de banden aan te halen’, zei Koenders tijdens de opening.
Het bezoek van Koenders aan Myanmar is het eerste Nederlandse politieke bezoek aan de nieuwe regering. In een gesprek met Aung San Suu Kyi eerder op de dag sprak Koenders zijn steun uit voor de democratische ontwikkelingen in het land. Ook zal Nederland via verschillende kanalen ondersteuning bieden aan het vredesproces. Koenders sprak bij Aung San Suu Kyi tevens zijn zorgen uit over de situatie van de moslimminderheid Rohingya in de staat Rakhine en riep de regering op een einde te maken aan de mensenrechtenschendingen in deze staat.
De ambassade zal zich ervoor inzetten om de economische banden verder te laten groeien. ‘Aan de ene kant wil Nederland graag bijdragen aan de economische ontwikkeling van een van de armste landen van Zuidoost Azië. Aan de andere kant biedt de behoefte in het land naar goed waterbeheer, deltamanagement, schoon (drink)water, bevaarbare rivieren en het beperken van de gevolgen van natuurgeweld uitstekende kansen voor het Nederlandse bedrijfsleven,' constateert Koenders. De minister kondigde aan dat Nederland 3 miljoen euro uittrekt voor het ondersteunen van voedselprogramma’s in Myanmar. Sinds de versterking van de economische diplomatie in 2013 zijn de handelsbetrekkingen met het land verdrievoudigd.
‘Door het openen van een ambassade hoopt Nederland bij te dragen aan de democratische transitie en de economische ontwikkeling van het land. Op deze manier kunnen we in Myanmar beter samenwerken met het maatschappelijk middenveld en een verschil maken op het gebied van mensenrechten. Daarom steunt Nederland Myanmar in 2016 en 2017 met in totaal 1,3 miljoen euro voor mensenrechtenprojecten,' aldus Koenders. Nederland ondersteunt onder meer een project van de mensenrechtenorganisatie NIMD om de democratische capaciteit van politieke partijen in verschillende deelstaten te versterken. Ook biedt Nederland een training aan voor Myanmarese diplomaten en militaire officieren op het gebied van democratisering en de rechtsstaat.
Om het land te steunen in de politieke transitie, zal Nederland voortaan uitsluitend nog spreken van Myanmar. Nederland laat hiermee de naam Birma, zoals het land van oudsher werd genoemd, definitief varen. De naam Myanmar stamt uit 1989 en werd gekozen door het toenmalige militaire bestuur. Lange tijd waren binnenlandse dissidenten tegen het gebruik van de naam Myanmar, maar inmiddels is deze naam in het land alom geaccepteerd, inclusief door Nobelprijswinnares Aung San Suu Kyi.