Rutte: ‘Nobelprijs Chemie fantastisch nieuws voor fundamenteel onderzoek in Nederland’
‘Ik denk echt dat dit fantastisch nieuws is voor het fundamentele onderzoek in Nederland waar professor Feringa en zijn medewerkers de afgelopen jaren mee bezig zijn geweest. Ik wil dan ook wel zeggen dat heel Nederland trots is op deze Nobelprijs en de winnaars hiermee wil feliciteren.’
Met die woorden prees minister-president Rutte de Groningse chemicus Ben Feringa na afloop van de wekelijkse ministerraad. Woensdag maakte het Nobelcomité bekend dat Feringa, samen met een Amerikaanse en een Franse collega, de Nobelprijs voor Scheikunde krijgt.
12:34 05 okt, 2016
Nobelprijs voor de Vrede
Vandaag werd bekend dat de Colombiaanse president Santos de Nobelprijs voor de Vrede krijgt voor zijn inspanningen om een einde te maken aan decennia van bloedvergieten in zijn land.
Rutte: ‘President Santos heeft de afgelopen jaren het leiderschap getoond dat nodig was dit ongelooflijk complexe vredesproces om dat mogelijk te maken. De prijs is ook een aanmoediging voor iedereen die streeft naar vrede in Colombia, vooral ook om door te gaan op de weg naar een definitief einde van dit conflict. Ik hoop met het Nobelcomité dat het conflict ook inderdaad zo spoedig mogelijk helemaal ten einde zal zijn na al die jaren van bloedvergieten.’
16:23 07 okt, 2016
Om te beginnen wil ik even stilstaan bij het feit dat afgelopen woensdag het Nobelcomité bekend maakte dat de Groningse chemicus Ben Feringa, samen met een Amerikaanse en een Franse collega, dat zij de Nobelprijs voor de chemie krijgen. Ik denk echt dat dit fantastisch nieuws is voor het fundamentele onderzoek in Nederland waar professor Feringa en zijn medewerkers de afgelopen jaren mee bezig zijn geweest. Maar je kunt ook zien hoe belangrijk dat fundamentele onderzoek is om uiteindelijk te komen tot hele praktische toepassingen. Ik wil dan ook wel zeggen dat heel Nederland trots is op deze Nobelprijs en de winnaars hiermee wil feliciteren.
Dan is vandaag ook de president van Colombia, Santos, die heeft de Nobelprijs voor de Vrede toegekend gekregen. Ik heb hem diverse keren mogen ontmoeten, een imponerend man, een moedig man. En ik moet zeggen: het is denk ik zeer terecht. Zijn inspanningen om een einde te maken aan decennia van bloedvergieten in zijn land die worden hiermee terecht geëerd. En ik denk ook dat het terecht is dat de prijs is opgedragen aan de hele Colombiaanse bevolking. Hij heeft aangetoond over de eigen schaduw te kunnen heen springen en hij heeft ook de afgelopen jaren het leiderschap getoond dat nodig was dit ongelooflijk complexe vredesproces om dat mogelijk te maken. De prijs is ook een aanmoediging voor iedereen die streeft naar vrede in Colombia, vooral ook om door te gaan op de weg naar een definitief einde van dit conflict. Ik hoop met het Nobelcomité dat het conflict ook inderdaad zo spoedig mogelijk helemaal ten einde zal zijn na al die jaren van bloedvergieten.
Dan hebben we vandaag in de ministerraad gesproken over de verlenging van de Nederlandse militaire inzet in Mali. Of met Frans Timmermans moet ik zeggen Malí. Sinds het voorjaar van 2014 levert Nederland een bijdrage aan het borgen van de stabiliteit in Mali, als onderdeel van de multinationale operatie Minusma. De inzet van onze militairen daar is belangrijk voor veiligheid en stabiliteit, maar is ook in het belang van Europa en dus ook in het belang van Nederland hier. Want stabiliteit in de Sahel zorgt ervoor dat jihadisten minder kans krijgen die regio te gebruiken als uitvalsbasis voor terroristische acties in Europa. Bovendien kunnen we door stabiliteit in de Sahel meer grip krijgen op de migratiestroom vanuit Libië naar Europa. U weet, die migratiestroom loopt door Afrika en in belangrijke mate via Libië uiteindelijk richting Europa. We hebben daarom besloten de Nederlandse bijdrage voort te zetten. We doen dat in afgeslankte vorm. De Nederlandse helikopters worden teruggetrokken en de special forces worden vervangen door een eenheid voor langeafstandsverkenning. We blijven daarbij intensief samenwerken met Duitsland. Duitsland draagt onder meer zorg voor de beveiliging van kamp Castor in Gao. Dat betekent dat in totaal volgend jaar ongeveer 290 Nederlandse militairen actief zullen zijn in Mali. Daarmee blijven we een belangrijke bijdrage leveren aan vrede, maar ook aan stabiliteit in de Sahelregio en daarmee aan de veiligheid in Europa.