Ploumen naar Bangladesh voor textielconferentie en meisjesrechten
Minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) bezoekt 28 en 29 september Bangladesh. Ze neemt deel aan een door Nederland georganiseerde textielconferentie met kledingfabrikanten, vakbonden, kledinginkopers en de overheid van Bangladesh. Hier wordt besproken hoe kledingmerken al bij de inkoop van kleding bij fabrieken in Bangladesh beter kunnen letten op arbeidsomstandigheden.
Door nauwer samen te werken met de eigenaren van fabrieken en beter te plannen bij de inkoop kunnen kledingmerken bijvoorbeeld extreme arbeidstijden voor textielarbeiders voorkomen. Ook kunnen zij bij het berekenen van hun prijzen meer rekening houden met de kosten die fabriekseigenaren moeten maken voor veilige arbeidsomstandigheden en voor lonen waar mensen fatsoenlijk van kunnen rondkomen. De conferentie is een volgende stap in het verbeteren van de omstandigheden in de textielsector in Bangladesh.
Minister Ploumen zet zich al enkele jaren in om de werkomstandigheden en beloning van textielarbeiders te verbeteren. 'Na het drama in Rana Plaza zijn de omstandigheden in veel exporterende fabrieken in Bangladesh flink verbeterd: arbeiders werken veiliger en hebben meer rechten. Maar er moet nog veel gebeuren om de textielsector helemaal duurzaam en gezond te maken. Daarvoor is het nodig dat kledingbedrijven al aan het begin van het productieproces, dus bij de inkoop, aandacht besteden aan zaken als arbeidsomstandigheden en leefbare lonen.’
Daarnaast bezoekt Ploumen een aantal projecten waarmee de afgelopen jaren zeker 2,5 miljoen mensen, waaronder 1,5 miljoen meisjes en vrouwen zijn voorgelicht over anticonceptie, huiselijk geweld en kindhuwelijken. Ploumen: ‘In Bangladesh trouwt meer dan de helft van alle meisjes voor hun achttiende jaar. 4 op de 10 meisjes raken als tiener al zwanger. Dit alles heeft flinke gevolgen voor hun gezondheid en toekomst: ze hebben niet langer de kans om te studeren en een eigen leven op te bouwen. Ik ben benieuwd naar de resultaten die onze projecten hebben geboekt.’ In een sloppenwijk in Dhaka bezoekt de minister een instelling die vrouwen en meisjes medische en juridische hulpverlening biedt. Ook bezoekt Ploumen een school waar jongeren seksuele voorlichting krijgen. Met Nederlandse hulp zijn in Bangladesh bijna 2 miljoen jongeren bereikt met seksuele voorlichting, ook in tientallen Koranscholen.
Tijdens haar bezoek zal minister Ploumen ook spreken met de minister van Handel. Het is de 4e keer dat de minister Bangladesh bezoekt.