Oproep Ploumen: laat vluchtelingen Zuid-Sudan niet in de steek
Minister Lilianne Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking doet een dringende oproep aan diverse donorlanden van UNCHR en WFP om een drama met Zuid-Sudanese vluchtelingen te voorkomen. Door de massale instroom, als gevolg van de burgeroorlog in hun vaderland, verblijven nu ruim 340.000 Zuid-Sudanese vluchtelingen in buurland Uganda. De laatste twee maanden zijn er 110.000 mensen bijgekomen. Ook nu nog steken per dag ongeveer 1800 vluchtelingen de grens over. ‘De mogelijkheden om al deze mensen te voorzien van basale hulp zijn bijna uitgeput. Als er niets gebeurt en er niet meer financiële steun komt, is de kans op voedseltekorten levensgroot, met alle gevolgen vandien', aldus Ploumen die deze vluchtelingencrisis morgen op een vergadering met haar EU collega’s in Brussel aan de orde zal stellen.
De verwachting van het World Food Programme (WFP) is dat het aantal vluchtelingen uit Zuid-Sudan nog voor het eind van dit jaar kan oplopen tot meer dan 550.000. Terwijl rekening is gehouden met bijna 430.000. Dit betekent dat het WFP 45 miljoen dollar extra nodig heeft. Daarvan is nu minder dan de helft binnen. ‘Het kan niet zo zijn dat we dit zien aankomen en het laten gebeuren dat mensen bijvoorbeeld onvoldoende voedsel krijgen, of onderdak, of levensgevaarlijke ziektes uitbreken.’
Nederland is een grote donor van zowel het WFP als de VN vluchtelingeorganisatie UNHCR. Zo staat Nederland in 2016 op een derde plaats van ongeoormerkte bijdragen aan UNHCR met 45 miljoen dollar. Ander voorbeeld is de bijdrage aan CERF, het Central Emergency Fund van de VN. Met 59 miljoen staat Nederland op een tweede positie. Opvallend is dat bij die landen top tien een aantal grote rijke(re) landen ontbreekt. ‘Daarom doen we met name een beroep op hen om hun om hun bijdrage te verhogen. Zijn mogen bij een acute dreiging van een humanitaire ramp niet langs de zijlijn blijven staan’, aldus Ploumen.
Uit geldgebrek heeft het WFP de steun aan vluchtelingen die voor 1 juli 2015 zijn gearriveerd gehalveerd. De centra aan de grens waar vluchtelingen worden opgevangen, geregistreerd en ingeënt, zijn overvol. De Ugandese gezondheidsdienst heeft een eerste uitbraak van cholera nog snel de kop in kunnen drukken. Door de massale instroom van vluchtelingen in Uganda is de rek er bij de twee bestaande opvangkampen Adjumani en Kyriandongo er volgens de regering in Kampala helemaal uit. Daardoor is grote druk onstaan op de beschikbare landbouwgrond. Elders in noord-west Uganda is nu het Bibidi kamp opgezet waar nu per dag 4000 vluchtelingen naartoe worden gebracht. Probleem is dat het gaat om een gebied zonder behoorlijke infrastructuur waar nu de regentijd is begonnen.
De extra stroom vluchtelingen uit Zuid-Sudan komt bovenop de grote aantallen vluchtelingen uit Congo en Burundi die al in Uganda verblijven. In totaal vangt Uganda nu meer dan 650.000 vluchtelingen op. Minister Ploumen prijst de Ugandese regering voor opvang van de vluchtelingen uit de regio. Zij onderkent dat dit een zeer grote en langdurige last is voor de regering en voor de gastgemeenschappen.