Nederland verstevigt banden met Argentinië

De politieke veranderingen in Argentinië van de afgelopen tijd bieden kansen voor nauwere samenwerking tussen het Zuid-Amerikaanse land en Nederland. Ook voor Nederlandse bedrijven zijn er nieuwe kansen om er zaken te doen, vooral in de sectoren landbouw, water en logistiek.

Dat constateerde minister Koenders (Buitenlandse Zaken) dinsdag tijdens zijn bezoek aan Argentinië. In de hoofdstad Buenos Aires sprak hij met zijn ambtgenoot Susana Malcorra over de al jarenlang bestaande politieke, economische en culturele banden tussen beide landen.

Wereldwijde vluchtelingenvraagstuk

De minister stelde het wereldwijde vluchtelingenvraagstuk aan de orde. Argentinië heeft Nederland toegezegd een rol te willen spelen om de vluchtelingenstromen als gevolg van de instabiliteit in het Midden-Oosten te verkleinen. Argentinië toont zich bereid vluchtelingen uit landen als Syrië en Libanon op te nemen.

'Dit is een teken van solidariteit - met vluchtelingen, en met elkaar', aldus Koenders. De minister sloot afgelopen jaar namens de Europese Unie meerdere migratiepartnerschappen met derde landen en heeft Argentinië toegezegd zich ook in te zetten voor verdergaande afspraken over migratie tussen de EU en Argentinië. 'Het vluchtelingenprobleem is niet lokaal of regionaal. Het is mondiaal. Daarom is de constructieve opstelling van een land als Argentinië essentieel voor een succesvolle aanpak', aldus de minister.

Economische hervormingen

De situatie in de regio en in het land zelf, ook op het gebied van mensenrechten, kwamen tijdens het bezoek aan de orde. De minister bezocht het Anne Frank Centrum en het Parque de la Memoria, waar hij symbolisch bloemen in de rivier achterliet ter nagedachtenis aan de slachtoffers van staatsterrorisme. 'Verandering is de eerste stap naar vooruitgang, en ik heb hier met eigen ogen gezien: aan transitie geen gebrek', aldus de minister. 'Argentinië is een sprekend voorbeeld waarom populisme geen blauwdruk voor succes is. Een les voor mensen binnen én buiten Argentinië.'
 
Sinds het aantreden van president Macri eind 2015 ondergaat Argentinië fundamentele economische hervormingen. Aan het einde van het jaar is weer economische groei voorzien in de tweede economie van Zuid-Amerika. Voor het Nederlandse bedrijfsleven biedt dat volop mogelijkheden. Koenders sprak daarover met diverse CEO’s van Nederlandse bedrijven in Argentinië. ‘Het is belangrijk om het ijzer te smeden als het heet is. We moeten geen kansen missen door traag handelen’, aldus de minister. Begin dit jaar spraken premier Rutte en president Macri al af om de samenwerking op het gebied van water te verstevigen, ook tussen overheid en bedrijfsleven. Argentinië heeft te kampen met regelmatig terugkerende grootschalige overstromingen, en kijkt mede daarom sterk naar Nederland voor expertise. In september reist staatssecretaris Van Dam (Economische Zaken) met een grote handelsdelegatie naar Argentinië.
 
Bedrijven die al actief zijn in het land, zoals de KLM, werken ondertussen aan vernieuwingen. Zo mag de luchtvaartmaatschappij het aantal directe lijnvluchten tussen Amsterdam en Buenos Aires binnenkort voorlopig opvoeren van vier naar vijf per week. Dit najaar beginnen onderhandelingen over een verdere verruiming van de landingsrechten.