Schultz verheugd met steun Kamer voor nieuwe dijknormen

Nederland krijgt nieuwe waterveiligheidsnormen voor de dijken, dammen en duinen. In de nieuwe benadering wordt niet alleen gekeken naar de kans op een overstroming, maar worden ook de gevolgen meegewogen. De Tweede Kamer nam het voorstel van minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu vandaag met algemene stemmen aan.

Schultz is verheugd met de Kamerbrede steun. “Dit is een nieuw hoofdstuk in onze eeuwenlange relatie met het water. De normen voor onze dijken stammen voor een groot deel uit de jaren zestig. Er wonen inmiddels meer mensen in de laag gelegen gebieden. Onze economische activiteiten zijn veel groter. En door klimaatverandering stijgt de zeespiegel en komt er meer water door onze rivieren. Het is tijd voor extra bescherming.”

In de nieuwe aanpak wordt het mogelijk iedere Nederlander achter de dijk dezelfde veiligheid te garanderen: de kans om te overlijden als gevolg van een overstroming wordt voor iedereen maximaal 1 op 100.000, ofwel: 0,001% per jaar. Daar bovenop wordt extra en gericht geïnvesteerd in gebieden met een risico op veel slachtoffers en grote economische schade. Vitale en kwetsbare infrastructuur, zoals nutsvoorzieningen en ziekenhuizen, krijgen extra aandacht.

Afhankelijk van de behandeling van het wetsvoorstel in de Eerste Kamer is de verwachting dat de wetswijziging per 1 januari 2017 in werking treedt. Daarna kunnen de waterschappen en Rijkswaterstaat aan de slag om de dijken en duinen te versterken. Tot en met 2050 hebben ze daar de tijd voor. Dan is Nederland met de nieuwe normen beter beschermd tegen overstromingen.

 

De nieuwe waterveiligheidsnormen zijn onderdeel van het nieuwe waterveiligheidsbeleid, voortkomend uit de Deltabeslissing Waterveiligheid. Benieuwd naar het hele verhaal? Klik op de link voor een uitleg in beeld.