Brede Europese discussie over anti-dopingbeleid

Ruim 150 atleten, anti-dopingexperts en vertegenwoordigers van sportorganisaties en overheden, waaronder Eurocommissaris Navracsics spraken vandaag in Amsterdam over het anti-dopingbeleid. Minister Edith Schippers (Sport) organiseerde een grote Europese dopingconferentie in Amsterdam in het kader van het Nederlands voorzitterschap van de EU.

Dopingaanpak is cruciaal voor het bevorderen van de integriteit in de sport, het speerpunt van Schippers tijdens het voorzitterschap. Ze gaf met deze conferentie een internationaal vervolg aan de nationale dopingconferentie in 2015.

Deelnemers waren het erover eens dat er op veel plaatsen een cultuuromslag nodig is. Er moet daarom meer aandacht voor doping komen in de opleiding van atleten zelf maar ook van coaches en anderen rondom de atleet. De aanwezigen concludeerden verder dat de positie van de atleet in het anti-dopingbeleid versterkt moet worden, bijvoorbeeld als het gaat om inbreuk op hun privacy door de strenge controles. De grote bijdrage van atleten tijdens deze conferentie was daarvoor een belangrijk voorbeeld. Vooral waar het gaat om het waarborgen van de privacy hebben nationale  overheden volgens veel deelnemers een belangrijke rol.

Binnenkort komt via Kenniscentrum Sport meer informatie beschikbaar over de dopingconferentie, waaronder alle presentaties en belangrijkste conclusies.

Lees hier de speech van minister Edith Schippers.