Bijna 1 miljoen euro voor twee natuurprojecten Bonaire en Sint Eustatius
Staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken stelt in totaal bijna 1 miljoen euro beschikbaar voor twee natuurprojecten in Caribisch Nederland. Het geld gaat naar projecten die niet alleen de natuur verbeteren, maar die ook bijdragen aan de ontwikkeling van de landbouw, toerisme en lokaal ondernemerschap. Bonaire ontvangt 700.000 euro voor het bestrijden van de erosie waardoor het koraal dood gaat. St. Eustatius ontvangt 250.000 euro voor onder andere een campagne om de bevolking bewust te maken van het belang van goed beheer en gebruik van de natuur op het eiland.
Samenwerking om natuur te beschermen
Staatssecretaris Van Dam: ’De natuur is van ons allemaal en moeten we dus samen beschermen. Daarom werken we samen met de bewoners van de Nederlandse eilanden Bonaire en St Eustatius aan de bescherming van de bijzondere maar kwetsbare natuur daar. Dat is goed voor de natuur en door toerisme ook goed voor de economie.’
Verstikking koraalrif door erosie
Bonaire heeft veel last van erosie. De grond op het land wordt onvoldoende vastgehouden en stroomt naar zee waardoor de koraalriffen verstikken. Het project dat nu geld krijgt, zorgt dat het water niet meer rechtstreeks de zee in stroomt. Het water wordt opgevangen en gefilterd waardoor zand, mest en andere fosfaten het koraal niet meer bereiken. Het opgevangen water kan dan ook voor de landbouw worden gebruikt. Hiervoor worden twee grote zoutpannen (salina’s) gerevitaliseerd, 19 dammen hersteld en zeven oude groeves van vulkanisch gesteente (diabaasgroeves) opnieuw ingericht. Een groot aantal oude waterputten en -molens wordt hersteld zodat boeren weer toegang krijgen tot water voor landbouw.
Webcams bij keerkringvogels
Betrokkenheid van de lokale bevolking is belangrijk voor een efficiënt beheer en goed gebruik van die natuur. Er kunnen nu informatiecampagnes komen over diverse onderwerpen, zoals de economische waarde van natuur , de bestrijding van invasieve soorten, de opvang van loslopend vee en de bestrijding van erosie. Het Naturalis Biodiversity Centre en een aantal lokale organisaties worden hierbij betrokken. Ook worden er voorbeeldcases ontwikkeld die de natuur van St. Eustatius internationaal op de kaart zetten. Zo worden bij de bedreigde groene leguaan en keerkringvogels webcams geplaatst en ook bij een onderwaterscheepswrak komen camera’s. Wereldwijd is dan te volgen wat er allemaal gebeurt op deze locaties.
Sinds 2013 heeft Caribisch Nederland voor 15 natuurprojecten financiering gekregen. In totaal is er nu 6 miljoen euro beschikbaar gesteld. Onder meer voor het bestrijden van erosie en het tegengaan van overbegrazing. Saba ontving geld voor het herstel van wandelpaden door natuurgebieden, die één van de belangrijkste toeristische attracties zijn.