Staatssecretaris Van Dam bezoekt Kenia en Tanzania

Staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken brengt van 13 tot en met 16 juni een bezoek aan Kenia en Tanzania. De reis staat voor een groot deel in het teken van het bevorderen van de voedselzekerheid en het verder versterken van de wederzijdse handelsbetrekkingen. Tijdens het bezoek is er veel aandacht voor de ontwikkeling van de lokale aardappelsector en het vergroten van oogsten.

Van Dam bezoekt in Kenia en Tanzania diverse bedrijven in de aardappel- en bloemensector. Ook spreekt hij met ministers uit de beide Oost-Afrikaanse landen over nauwere samenwerking op het gebied van land- en tuinbouw, ontwikkeling van de zuivelsector, maatschappelijk verantwoord ondernemen, fair trade, bestrijden van wildlife crime en het terugdringen van het gebruik van bestrijdingsmiddelen.

Grotere aardappeloogsten

Kenia (46 miljoen inwoners) en Tanzania (51 miljoen) hebben te maken met een sterke bevolkingsgroei. In beide landen stijgt het aantal inwoners jaarlijks met circa 1 miljoen. Staatssecretaris Van Dam: “Er is al veel honger in de regio en door de enorme bevolkingsgroei wordt dat probleem alleen maar groter. De productie moet dus omhoog, maar dan wel op een duurzame manier. De  ‘slimme’ Nederlandse aardappel biedt uitkomst. Die is voedzamer dan mais, rijst en tarwe, voor de teelt is minder water en kunstmest nodig en hij is beter bestand tegen klimaatverandering.” Met het Nederlandse pootgoed en de juiste investeringen kunnen lokale boeren hun productie vier tot vijf keer verhogen. In 2012 is al een begin gemaakt met een aantal projecten in Kenia. Die aanpak wordt nu ook door Tanzania omarmd. Daarbij gaat het naast het vergroten van de oogst ook om het vermijden van bederf door het optimaliseren van verwerking, transport en opslag.

Kenia

Het programma in Kenia (13 tot en met 15 juni) omvat diverse bedrijfsbezoeken en overleggen met lokale en Nederlandse ondernemers. Ook staan er ontmoetingen gepland met minister Willy Bett (Landbouw) en minister Judi Wakhungu (Milieu en Natuurlijke Hulpbronnen) en brengt Van Dam een bezoek aan een wildreservaat. De bedrijfsbezoeken gaan onder ander naar een groot aardappelproject van Agrico, groenteproducent Mara Farming en een aantal bedrijven in de bloemensector (Oserian, Florensis, Olij). Ook is Van Dam aanwezig bij de introductie van een betaalbare bodemscanner waarmee uiteindelijk duizenden kleinschalige Keniaanse boeren metingen kunnen doen en vervolgens direct een gericht bemestingsadvies krijgen. Dit is een gezamenlijk initiatief van SoilCares en de Rabobank Foundation.

Tanzania

Het bezoek aan Tanzania (16 juni) begint met een gesprek met minister Mwigulu Nchemba (Landbouw, Veeteelt en Visserij). Daarbij worden afspraken gemaakt over markttoegang voor Nederlandse pootaardappelen en het opzetten van een aardappelontwikkelingsprogramma. Ook zal Nederland toetreden tot de Southern Agricultural Growth Corridor of Tanzania (SAGCOT). Dit samenwerkingsverband is erop gericht de landbouw in Tanzania – en daarmee de oogsten en de lokale welvaart – naar een hoger plan te tillen. Later op de dag opent Van Dam een seminar over voedselzekerheid. Het seminar is de aftrap van een vijfdaagse ‘aardappelmissie’, waarbij ondernemers uit de regio en uit Nederland met elkaar spreken over nieuwe samenwerkingsverbanden en investeringskansen. De reis wordt afgesloten met een bezoek aan lokale boeren en Nederlandse ondernemers in Tanzania, zoals Oasis Young Plant, Rijk Zwaan en Fides.