Landelijke aanpak vermissing reisdocumenten
Niet meer langs de politie voor een proces verbaal van vermissing of diefstal wanneer je je paspoort of identiteitsbewijs bent kwijtgeraakt, maar gewoon meteen naar je gemeente om een nieuwe te regelen. Deze nieuwe aanpak is de afgelopen jaren getest in ruim 250 gemeenten. Nu wordt in het hele land op deze makkelijke manier omgegaan met vermiste reisdocumenten.
In de oude situatie moest de vermissing of diefstal dus twee keer gemeld worden, bij de politie en de gemeente. Dankzij de proef hoeft dat niet meer. Dat is voor mensen makkelijker, want ze hoeven niet naar twee verschillende instanties. Ook voor de politie scheelt het veel werk. Zij krijgen nog steeds van gemeenten signalen als een vermist reisdocument kan duiden op fraude, bijvoorbeeld omdat de persoon regelmatig documenten als vermist opgeeft, of eerder sprake is geweest van misbruik van het document. Maar de politie kan zich nu gerichter concentreren op vermissingen met een verhoogd risico op fraude, en hoeft zich niet langer met alle vermissingen bezig te houden. Dat scheelt de politie op jaarbasis circa 115 fte, terwijl de opsporingsmogelijkheden worden verbeterd.
De proef is vorig jaar geëvalueerd en na een positieve evaluatie is het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties gestart met het aanpassen van de Paspoortwet zodat de proef in wetgeving kan worden omgezet en deze aanpak geïmplementeerd kan worden in elke gemeente. Het wetsvoorstel dat dit regelt wordt naar verwachting voor de zomer aan de Tweede Kamer aangeboden.
Uitzonderingen
Woon je in de gemeente Amsterdam, Diemen, Amstelveen, Aalsmeer, Uithoorn of Ouder-Amstel? Dan moet je nog wel aangifte doen bij de politie als je paspoort of id-kaart gestolen is. Daarnaast is het belangrijk ook zo snel mogelijk het document bij de gemeente te laten registreren als gestolen.
Woon je in één van deze gemeentes en ben je je document kwijt? Dan kun je dit aangeven bij de gemeente zelf.