Dekker weigert bekostiging Islamitische school Amsterdam
Staatsecretaris Dekker weigert Stichting Islamitisch Onderwijs (SIO) geld te geven om een islamitische school voor voortgezet onderwijs in Amsterdam te starten. Radicale uitlatingen van een bestuurder deden ernstige zorgen rijzen of de school in staat zal zijn haar wettelijke burgerschapstaak waar te maken. Nader onderzoek van de Inspectie van het Onderwijs heeft deze zorgen niet weg kunnen nemen, zo blijkt uit een brief van staatssecretaris Dekker aan de Tweede Kamer. Het is voor het eerst dat een schoolbestuur op deze grond geen bekostiging krijgt.
Dekker: “Iedere leerling verdient een school die burgerschap en sociale integratie bevordert. Een belangrijke taak van de school is immers om kinderen wegwijs te maken in onze samenleving. Er is geen plek in het bestel voor een schoolbestuur dat in strijd met die taak handelt. Het kan niet zo zijn dat we met belastinggeld een school mogelijk maken waar kinderen zich van Nederland leren afkeren in plaats van er onderdeel van uit te maken.”
Sympathie voor Islamitische Staat
SIO kreeg in 2011 op strikt formele gronden toestemming een school te stichten. In juni 2014 betuigde een bestuurslid van de stichting openlijk zijn sympathie voor de terreurgroep Islamitische Staat. De bestuurder in kwestie vertrok uiteindelijk maar de rest van het bestuur nam publiekelijk geen afstand van deze uitlatingen. Dit was aanleiding voor Dekker om de Inspectie van het onderwijs te laten onderzoeken in hoeverre de school geloofwaardig invulling kan geven aan haar wettelijke taken, alvorens bekostiging over te maken. SIO weigerde echter bij herhaling de Inspectie de noodzakelijke informatie te verschaffen.
In strijd met de fundamentele waarden
Dekker: “Scholen hebben de opdracht om bij hun leerlingen de bereidheid en het vermogen te stimuleren om actief deel uit te maken van onze samenleving. In een samenleving als de onze moeten scholen de fundamentele waarden van onze democratische rechtsstaat onderschrijven, deze onderwijzen en ernaar handelen. De vrijheid van onderwijs is een groot goed, maar het is geen vrijbrief voor onderwijs dat indruist tegen de waarden van onze democratische rechtsstaat.”
Islamitische school in Den Haag
SIO heeft ook verzoeken gedaan om een Islamitische scholengemeenschap in Den Haag te mogen starten, maar kon niet aannemelijk maken dat hier voldoende leerlingenpotentieel is. De bestuursvoorzitter van SIO, de heer Atasoy, heeft vervolgens een nieuwe stichting opgericht, De Ozonlaag, en daarmee een nieuwe aanvraag gedaan voor het stichten van een school op gecombineerd Islamitisch-Hindoeïstische grondslag. De aanvraag kon op formele en juridische gronden niet geweigerd worden. Dekker laat de Tweede Kamer echter weten ook dit traject kritisch te volgen. Er staat nog een mogelijkheid voor bezwaar- en beroep open voor belanghebbenden. Ook is er nog geen schoolgebouw en geen verzoek om bekostiging.
Slechte scholen geen kans geven
Bij de oprichting van een nieuwe basisschool of school voor voortgezet onderwijs mag de overheid in de huidige situatie slechts beoordelen of de school naar verwachting voldoende leerlingen zal trekken. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een rekenmodel en niet uitgegaan van daadwerkelijke belangstelling. Daarbij is er geen kwaliteitstoets vooraf. Dekker werkt aan een wetsvoorstel dat hier verandering in brengt: Meer ruimte voor nieuwe scholen. In dit voorstel is er wel een kwaliteitstoets vooraf en wordt er uitgegaan van daadwerkelijk belangstelling voor een school. De openbare consultatie van het wetsvoorstel is net afgerond. Begin 2017 gaat het voorstel naar de Tweede Kamer.