Staatssecretaris Dijksma: specialiseren in klimaathandelsmissies
Nederland gaat zich de komende jaren specialiseren in klimaathandelsmissies. Dat zal staatssecretaris Dijksma van milieu bekend maken tijdens de tweejaarlijkse mondiale VN-bijeenkomst van milieuministers in Kenia. De eerste klimaathandelsmissie staat gepland voor november in Indonesië. Ook wordt in overleg met de VN gekeken naar het optuigen van een klimaatkenniscentrum, dat als platform moet dienen voor landen, steden en bedrijven die gebruik willen maken van de expertise van Nederland op het gebied van onder meer duurzaam landgebruik, landbouw en waterweerbaarheid. Zo kunnen landen werken aan de afgesproken klimaatdoelstellingen in Parijs.
Kans
Dijksma: "We moeten aan de bak met de gemaakte klimaatafspraken in Parijs. Dat is een behoorlijke opgave, maar voor Nederland ook een kans. Vooral voor onze bedrijven en kennisinstellingen. Veel landen kampen met vieze lucht door uitstoot en willen zich weerbaar maken tegen overstromingen of juist extreme droogteperioden. Met speciale klimaatmissies kunnen we aan die vraag voldoen, want wij hebben die kennis en ervaring in huis."
Klimaatmissies
Nederland is gespecialiseerd in klimaatbestendigheid, met name door de ervaring op het gebied van duurzaam landgebruik -land op een goede manier achterlaten-, luchtkwaliteit, landbouw en water. Dijksma wil deze ervaring inzetten via speciale missies, die gericht zijn op de afspraken gemaakt in Parijs en tegelijk kansen bieden voor Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen. Op het gebied van watermanagement is Nederland al langer internationaal actief. Zo leidde minister Schultz van Haegen afgelopen jaar bedrijvenmissies naar Vietnam, Columbia, Mexico en Bangladesh. In november is de eerste klimaatmissie gepland naar Indonesië, waar veel behoefte is aan monitoringskennis van luchtkwaliteit door de grote aanwezigheid van smog en fijnstof. Ook zal het tegengaan van ontbossing aan de orde komen.
Kenniscentrum
Op verzoek van de VN wordt ook verkend om in een partnerschap een zogenoemd 'centre of excellence' in te richten, gericht op maatregelen om de gevolgen van klimaatverandering op te vangen; waterveiligheid, zoetwatervoorzieningen, landbouw, steden en natuur. Veel landen worstelen met de vraag hoe die gevolgen op te vangen en plannen vorm te geven. Vooral het matchen van financiers en partners om plannen uit te voeren is een probleem. Een kenniscentrum zou dan als een makelaar kunnen fungeren.