Minder regels voor bouwen

Gemeente Hulst, Peel en Maas en Vlagtwedde mogen voor duurzame innovatie projecten afwijken van wet- en regelgeving. De ministerraad heeft op voorstel van minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) ingestemd met de veertiende tranche van het Besluit uitvoering Crisis- en herstelwet die vandaag naar de Tweede Kamer is gestuurd.

Hulst

Om Hulst aantrekkelijker te maken als woongemeente wil de gemeente het makkelijker maken om te bouwen en te verbouwen. Het verminderen van de vergunningsplichtens daarbij een belangrijk speerpunt. Door de bouwtoets van een aanvraag om vergunning te vereenvoudigen zorgt dit voor een vermindering van de regeldruk en voor lastenverlichting. Op die manier kunnen de kosten omlaag en maakt bouwen goedkoper.
In Hulst staan veel oude gebouwen met kleine ruimtes die niet meer voldoen aan de eisen van deze tijd. Vaak wordt gekozen voor het slopen van de vervallen bouwwerken en de ruimte opnieuw te bebouwen. Het nieuwe bouwwerk moet dan voldoen aan technische regels voor nieuwbouw zoals gesteld in het Bouwbesluit 2012. Sommige projecten komen daarom niet van de grond. Door af te wijken van een aantal technische voorschriften in het Bouwbesluit 2012 kunnen deze projecten toch worden gerealiseerd zodat de beschikbare ruimte in de binnenstad wordt benut.

Peel en Maas

De gemeente Peel en Maas werkt samen met de kennispartners Hogeschool Zuyd, Enexis, het Waterschapbedrijf Limburg en Brouwers (infra) om een energieleverende wijk te bouwen. Een duurzame woonwijk aan de rand van het kerkdorp Egchel. Het voorzien in de eigen energiehuishouding moet leiden tot een kleinere ecologische voetafdruk en de opgedane kennis gaat bijdragen aan de transitie naar een gezonde en duurzamere samenleving.

Ecodorp in Vlagtwedde

In Vlagtwedde wordt een ecodorp voor ongeveer 100 mensen gerealiseerd. Bij het ecodorp is het verminderen van de ecologische voetstap het primaire doel. Het project heeft een hoge mate van zelfvoorziening wat betreft energie, voedsel, water, riolering en het werken met natuurlijke en kringloopmaterialen. Bij de bouw van de woningen wordt, in afwijking van het Bouwbesluit alleen gebruik gemaakt van organische materialen. De gemeente wil met dit experiment ruimte geven aan de initiatiefnemers om met hun unieke concept een nieuwe markt te ontwikkelen en bij te dragen aan oplossingen voor het duurzaamheidsvraagstuk.

Verder worden in deze tranche van de Crisis- en herstelwet vier ontwikkelingsgebieden en twintig bestemmingsplannen met verbrede reikwijdte toegevoegd. Met beide experimenten wordt vooruitgelopen op het omgevingsplan, één van de zes kerninstrumenten van de Omgevingswet.