Nieuwe behandelingen in basispakket 2017

Het basispakket wordt met ingang van 1 januari 2017 uitgebreid met een aantal plastisch chirurgische ingrepen. Het gaat dan bijvoorbeeld om een bovenooglidcorrectie als er sprake is van ernstige gezichtsbeperking door verslapping of verlamming van het ooglid. Ook het operatief plaatsen van een borstprothese bij vrouwen en transvrouwen (man die vrouw wordt) zonder borstgroei komt in het basispakket. Minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport schrijft dit in een brief aan de Tweede Kamer over onder andere wijzigingen van het basispakket voor 2017.

Etalagebenen

Voor mensen met zogenaamde etalagebenen in de 2e fase, pijn door vernauwde bloedvaten in de benen, komt fysiotherapie in het pakket. Het Zorginstituut Nederland (ZIN) concludeerde in maart dat oefentherapie onder begeleiding (voldoende) effectief is in die 2e fase en in de meeste gevallen de voorkeur heeft boven vaatchirurgie. Voor deze groep patiënten bestaat vanaf 2017 aanspraak op 37 behandelingen verspreid over een jaar, daarbij worden dan ook de eerste 20 behandelingen vergoed. Hiermee verschuift zorg die in het ziekenhuis wordt verleend naar de fysiotherapie. Daarop zal de zorgverzekeraar moeten inkopen.

Tandvervanging

Jongeren tot 18 jaar hebben recht op het vervangen van blijvende snij- en hoektanden met implantaten als deze niet zijn aangelegd of door een ongeval geheel ontbreken. In de praktijk blijkt dit eigenlijk niet mogelijk te zijn omdat de kaak nog niet volgroeid is op die leeftijd. Vanaf 2017 komt er dan ook een recht op (uitgestelde) behandeling tot en met 22 jaar. Voorwaarde is wel dat het verlies of geheel ontbreken van de tand voor het 18e levensjaar is ontstaan.

Lees alle voorgestelde wijzigingen op de pagina over de veranderingen in het basispakket vanaf 1 januari 2017.