Nieuwe Nederlandse hulp tegen El Niño
Nederland helpt opnieuw de dreiging van El Niño tegen te gaan die in Afrika tot zeer grote voedselproblemen kan leiden. 'In delen van Ethiopië is over een paar maanden geen eten meer als de internationale gemeenschap niet snel over de brug komt,' aldus minister Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Het kabinet heeft daarom wederom besloten een donatie te doen. Deze wordt gebruikt om voedsel en voedselsupplementen voor kinderen, zoals energie- en eiwitrijke koeken of repen, onder de bevolking te distribueren, alsmede meer zaaizaad en veevoer.
Momenteel zijn 18 miljoen Ethiopiërs afhankelijk van voedselhulp. Met name in gebieden in het oosten en zuiden is de situatie nijpend. De regering in Addis Abeba heeft zelf al 400 miljoen dollar in een speciaal noodfonds gestopt. Daarnaast doen de VN en andere hulporganisaties grote inspanningen. Maar deze middelen zijn in de zomer uitgeput. Ploumen: 'De VN organisatie OCHA spreekt over de grootste droogte in 50 jaar in Ethiopië. We moeten voorkomen dat er binnenkort grote hongersnood ontstaat voor vele miljoenen mensen. Dat kan door nu in actie te komen.'
Nederland investeert al een reeks van jaren in bestrijding van de impact van El Niño. Maar vanwege de uitzonderlijke situatie is er sinds eind 2015 alleen al voor Ethiopië ruim 25 miljoen euro extra vrijgemaakt. Daarbij gaat het soms om voedsel of cashgeld, zodat mensen direct geholpen zijn. 'Maar het gaat er ook om hun weerbaarheid tegen de droogte van El Niño te vergroten', aldus de minister. Bijvoorbeeld door betere zaden voor voedselproductie, beter veevoer, het slaan van waterputten of betere irrigatie van landbouwgronden. Het nieuwe hulppakket heeft een waarde van 3 miljoen euro en wordt uitgegeven via de Nederlandse ambassade die -in nauw overleg met de regering in Addis- de ontwikkelingen op de voet volgt.
El Niño wordt veroorzaakt door opwarming van het oceaanwater in de Stille Oceaan. Een gevolg daarvan is dat passaatwinden langs de evenaar afnemen, waardoor temperaturen enkele graden hoger zijn dan normaal. Daardoor ontstaat een tweeledig beeld in regio's rond de evenaar, zoals de Hoorn van Afrika en Zuidelijk Afrika: enerzijds grote droogte, anderzijds grote wateroverlast. De hulp die Nederland biedt reikt overigens verder dan Ethiopië. Zo maakte minister Ploumen tijdens een bezoek aan Malawi in maart een bedrag van 8 miljoen bekend waarvan een deel naar Zuidelijk Afrika gaat. Ze benadrukt dat naast Nederland ook andere landen meer zullen moeten doen om een drama te voorkomen.