Toespraak van minister Schultz voor verplaatsen van spoorbrug knooppunt Muiderberg (A1/A6)

Toespraak van minister Schultz van Haegen (IenM) bij het verplaatsen van de spoorbrug knooppunt Muiderberg (A1/A6) op 6 mei 2016.

Dames en heren,

Ze is 255 meter lang, 55 meter hoog, 17 meter breed en ze weegt bijna achtenhalf duizend ton.

Vanavond wordt ze 500 meter verreden over de weg. Centimeter voor centimeter. Het verplaatsen van de nieuwe spoorbrug Muiderberg is een krachttour met de precisie van een horlogemaker.

Van harte welkom bij deze unieke gebeurtenis!

Vanavond zijn we getuige van een huzarenstuk op wereldniveau. Nog nooit eerder is er een brug van deze omvang over de weg getransporteerd. Dit zegt alles over wat we kunnen, wat we willen en wat nodig is. Zeker hier, in deze regio.

We hebben het over een van de drukste gebieden van Nederland. Het kloppend hart van onze economie. Een regio met grote aantrekkingskracht.  Juist hier groeien we fors door. Die dynamiek vraagt ruimte om te kunnen bewegen. Nergens anders wordt Nederland zó ontsloten als hier.

Deze spoorbrug Muiderberg is één onderdeel van een van de grootste en meest complexe projecten van Rijkswaterstaat en ProRail.

 

  • Tussen Schiphol, Amsterdam en Almere worden de snelwegen verbreed.
  • We bouwen hier het grootste aquaduct van Europa: de A1 gaat straks onder de Vecht door.
  • Op de A9 Gaasperdammerweg bouwen we de langste landtunnel van Nederland. De weg gaat straks 3 kilometer onder de grond.

    We verbreden en verruimen niet alleen, we verléggen ook snelwegen om de omgeving te verbeteren.
     
  • Bijvoorbeeld de A9 bij Badhoevedorp.
  • En hier bij Muiden, waar we de A1 driehonderd meter hebben verplaatst.

Zeker voor de omwonenden hebben deze projecten grote impact. De overlast door lawaai, stof en verkeershinder tijdens de bouw mogen we nooit onderschatten.  

We vragen geduld. Vandaag en morgen ook aan de automobilisten en de treinreizigers. Het gebeurt bijna nooit dat we complete snelwegen en spoorlijnen afsluiten. Daarom is het cruciaal dat we laten zien waar we mee bezig zijn, dat we vooruitgang boeken en dat de situatie verbetert.

Vanavond is zo’n moment.

De nieuwe spoorbrug komt langzaam maar zeker op haar plek. In augustus nemen we ze in gebruik. Ook kunnen delen van de nieuwe A1 al dit najaar in gebruik worden genomen. Dat is maanden eerder dan gepland. Daarmee komt de verbetering van de bereikbaarheid en de leefbaarheid in noordelijke Randstad, nog sneller dichterbij.

 

Deze voortgang zegt veel over de mensen die hier het werk doen. Ik heb enorme bewondering voor het vernuft en de inzet van de ingenieurs, de aannemers en de bouwers. We zijn vanavond getuige van uw vakmanschap. U verplaatst niet alleen een gloednieuwe spoorbrug. U toont niet alleen uw vakwerk van wereldklasse.

Maar u bouwt hier met grote zorgvuldigheid aan een land met meer ruimte en meer bewegingsvrijheid. Daar heb ik groot respect voor!

Graag wil ik uw werk nu de volle aandacht geven die het verdient. We zullen de spoorbrug ruim in het licht zetten.

Dat doe ik met een druk op deze knop! Ik wens iedereen nog heel veel succes!