Cultuur als krachtig signaal tegen instabiliteit rond Europa
Naast politieke, militaire en humanitaire samenwerking zet Nederland nu ook culturele middelen in om iets te doen tegen de ring van instabiliteit rond Europa. Dat schrijven de ministers Koenders (Buitenlandse Zaken) en Bussemaker (Cultuur) vandaag in hun brief over Internationaal Cultuurbeleid voor de periode 2017-2020.
‘Nederland heeft een krachtige en innovatieve cultuur. Onze identiteit en normen en waarden worden er sterk mee uitgedrukt. Het creëert ook een broodnodige brug naar de rest van de wereld. Internationaal cultuurbeleid is daarom voor mij juist in deze tijd essentieel’, aldus Koenders.
‘Culturele samenwerking kan zorgen voor innovatieve oplossingen. En het brengt mensen met elkaar in verbinding’, zegt Bussemaker. ‘Internationale uitwisseling is voor onze culturele sector van essentieel belang. Nederlands talent groeit als het over de grenzen kan kijken en kan samenwerken. En voor buitenlands talent kan uitwisseling met Nederland ook een springplank zijn.’
Krachtige cultuursector
Internationale uitwisseling is belangrijk voor een krachtige cultuursector, die in het buitenland wordt gezien en gewaardeerd. Voor de totstandkoming van veel cultureel aanbod en projecten is internationale samenwerking en kennisuitwisseling een noodzakelijke voorwaarde, zoals bij coproducties in de film of een vertaling van een boek van een buitenlandse auteur. Internationaal cultuurbeleid vraagt om een veelzijdige benadering, waarin een kwalitatief sterke cultuursector, een integrale inzet op de verbindende rol van cultuur en een effectieve inzet van cultuur in de moderne diplomatie een leidende rol kan spelen.
Duurzame samenwerking
Duurzame samenwerking is één van de pijlers van het nieuwe beleid. Koenders en Bussemaker gaan voor het eerst samen investeren in culturele projecten in zeven landen rond Europa: Egypte, Mali, Rusland, Palestijnse gebieden, Libanon, Marokko en Turkije. Voor duurzame samenwerking trekt Buitenlandse Zaken jaarlijks 7 miljoen euro uit, als onderdeel van de totale begroting voor internationaal cultuurbeleid van 18 miljoen euro per jaar. ‘Culturele samenwerking kan een wezenlijke bijdrage leveren aan een veilige, rechtvaardige en toekomstbestendige wereld’, zegt Koenders.
Recent hebben Nederlanders bijvoorbeeld deelgenomen aan Mideast Creatives in Libanon. Lokale kunstenaars hebben samen met de Nederlandse kunstenaars onder andere een bomkelder heringericht. Door de interactie tussen designers, gamedesigners, muzikanten en schrijvers worden de banden tussen Libanon en Nederland vergroot.
Een ander voorbeeld is What Design Can Do, een grote internationale conferentie eind juni in Amsterdam waar designers uit de hele wereld onder meer gaan nadenken over het verbeteren van de omstandigheden van vluchtelingen. ‘Deze uitdaging is te groot voor overheden en maatschappelijke organisaties alleen. We hebben alle denkkracht nodig. Designers kunnen nadenken over het goed vormgeven van opvanglocaties, slimme oplossingen vinden voor hergebruik van materialen of creatief omgaan met culturele integratie. Hun creativiteit en kunde kan het cruciale verschil maken’, aldus Bussemaker.