Woongedrag van pas afgestudeerden

Bij het versterken van de stedelijke economie zetten stadsbestuurders steeds vaker in op het benutten van de ruimtelijk-economische voordelen van de stad. In de literatuur spreekt men in dit kader ook wel over agglomeratievoordelen. Eén van die agglomeratievoordelen betreft een arbeidsmarkt met voldoende hoogopgeleiden of kenniswerkers. Onderzoek over het aantrekken en binden van pas afgestudeerden kan daardoor rekenen op de warme belangstelling van een groeiend aantal steden in ons land.


 

BZK en Kences hebben gezamenlijk opdracht gegeven aan een verkennend onderzoek naar de binding van pas afgestudeerden. De centrale vraag in dit onderzoek luidde: welke steden in ons land slagen erin hun (pas) afgestudeerden voor langere tijd aan zich te binden? En welke factoren spelen daarbij een rol?

Uit het onderzoek blijkt onder meer dat de ligging van een studiestad samenhangt met het patroon van aantrekken en binden van pas afgestudeerden. Zo trekken studiesteden in de Randstad veel nieuwe studenten aan, maar raken ze ook weer makkelijk kwijt. En studiesteden in de periferie van ons land trekken veel jongeren, maar houden hen ook wat makkelijker vast nadat ze zijn afgestudeerd.