Spreektekst staatssecretaris Dijksma voor opening van Circulaire Economie Expo
“We kunnen nog sterker laten zien dat Nederland kiest voor een circulaire economie. Meer duidelijkheid geeft bedrijven houvast voor hun investeringskeuzes. Daarom kom ik deze zomer met een rijksbreed programma circulaire economie en starten we met een nieuw platform voor bedrijven waarmee we Nederlandse kennis en ervaring beter kunnen promoten in het buitenland.” Dat zegt de staatssecretaris vanmiddag bij de opening van de Circulair Expo in Hoofddorp, een expositie met alle Nederlandse koplopers op het gebied van circulaire economie.
Beste mensen,
Allereerst dank voor uw uitnodiging om deze bijzondere Expo te mogen openen!
Onwillekeurig moest ik denken aan al die beroemde wéreldtentoonstellingen.
Beroemd omdat daar spectaculaire nieuwe uitvindingen zoals de telefoon, de auto of de lift voor het eerst werden getoond.
Maar ook beroemd omdat ze iconische gebouwen opleverden die bleven staan, ook ná de expositie. Denk aan de Eiffeltoren, of aan het Atomium.
Het bijzondere van déze Expo, hier in Hoofddorp, is dat er helemaal niets van overblijft!
Komt u hier na 18 maanden terug: u zult niets meer vinden! Geen Eiffeltoren voor Hoofddorp!
Ok, de Hoeve blijft staan maar die krijgt een andere bestemming!
Verder gaat al het materiaal over in een andere vorm, of wordt ergens anders hergebruikt. Dat is een prachtig staaltje circulair vakmanschap!
Natuurlijk heeft deze expositie wel degelijk een blijvende waarde.
Ze maakt zichtbaar hoe ver we zijn, ze genereert kennis en laat zien dat Nederland de weg in heeft geslagen naar een circulaire economie.
Bovendien komt hier het sillicon valley voor de circulaire economie. Een internationale plek waar alles aanwezig is om van een circulair idee werkelijkheid te maken. Toegang tot kapitaal, alle relevante stakeholders, circulaire opdrachten, testruimtes etc.
Ons land heeft zo’n centrale plek hard nodig.
Zeker in de fase waarin we zitten.
Een fase waarin we aan het transformeren zijn naar een circulaire economie. Een fase waarin je heel veel enthousiasme en creativiteit nodig hebt.
We hebben mensen en bedrijven nodig die willen investeren, overheden die hun verantwoordelijkheid oppakken en hun nek willen uitsteken.
Gelukkig is dat enthousiasme er ook.
Ik kom veel creativiteit onder ondernemers nodig: ik ken bijvoorbeeld een bedrijfje in Groningen dat oude overhemden een tweede leven geeft. Je levert je overhemd in en hij komt terug als hippe boxershort.
Ze hebben het druk!
We zien het ook bij gewone mensen die in hun eigen omgeving een positieve bijdrage willen leveren aan een beter milieu.
Twee weken geleden was ik in Enschede bij de start van een project 100-100-100. Honderd gezinnen gaan gedurende honderd dagen honderd procent afvalloos leven. Dat gebeurt ook in tientallen andere steden.
Het laat zien dat circulaire economie geen abstractie is. Het laat zien dat iedereen hier een steentje aan kan bijdragen.
De vraag is hoe we al die verschillende initiatieven op een hoger plan kunnen krijgen. Hoe komen we in een hogere versnelling?
U geeft hier één van de antwoorden, met deze Expo en de opzet van de Valley.
Met het bij elkaar brengen van koplopers laten we zien dat er kansen liggen en dat er bedrijven zijn die er een businesscase in zien. Superbelangrijk!
Daarnaast vind ik ook dat het Rijk moet schakelen naar een hogere versnelling. We kunnen nog sterker laten zien dat Nederland kiest voor een circulaire economie.
Meer duidelijkheid geeft bedrijven houvast voor hun investeringskeuzes.
Daarom neem ik een aantal initiatieven.
Bijvoorbeeld deze zomer met een rijksbreed programma circulaire economie. Hierin staat een gezamenlijke visie en ambitie, maar ook concrete maatregelen waarmee we nieuwe prikkels willen geven.
Ik heb ook de SER gevraagd te adviseren over de circulaire economie. Dat advies verwacht ik ook deze zomer. En dat betrekken we bij dat programma.
Voor de zomer starten we ook met een nieuw platform voor bedrijven.
Met dit Netherlands Circular Diplomacy willen we kennis en ervaring van bedrijven beter promoten in het buitenland.
Nederland is koploper en er is veel vraag naar onze kennis.
Waar het mij om gaat is dat we duurzame koplopers de ruimte geven om te kunnen innoveren.
Ook internationaal zijn we daar mee bezig. Samen met de buurlanden rond de Noordzee heb ik een paar weken geleden een deal gesloten. Hierdoor is het mogelijk om restafval onderling te verhandelen.
Goed nieuws voor het milieu maar ook voor de economie.
Want er is een Nederlands bedrijf dat een techniek heeft ontwikkeld om lood, zink en aluminium uit afvalresten te halen. Die kan nu aan de bak met het restafval van Groot-Brittannië!
We willen meer van dat soort klinkende resultaten halen.
Ook binnen de EU. Nederland is daar op dit moment als voorzitter nauw bij betrokken.
Wat mij daarbij altijd enorm motiveert zijn de concrete en creatieve initiatieven en ideeën van mensen.
Die funfactor is cruciaal.
Want juist daardoor krijg je zin in de toekomst en zin om ook zelf mee te doen en mee te denken.
Daarom zijn exposities als deze superbelangrijk.
Want fysiek blijft er hier misschien niets over van deze expositie.
Maar de beweging die u hier op gang brengt zal nooit meer tot stilstand komen!
Daarom ga ik nu heel graag de expositie openen.