Spreekpunten staatssecretaris Dijksma voor start project 100-100-100 in Enschede
Toespraak van staatssecretaris Dijksma (IenM) bij de start van het project 100-100-100 op 18 maart 2016 in Enschede.
Beste mensen,
Ik ben hier natuurlijk niet alleen als staatssecretaris maar ook als inwoner van Enschede. Daarom ben ik extra trots om te zien dat zoveel stadsgenoten en zoveel inwoners van de Twente-gemeenten meedoen aan dit initiatief! Een mooi voorbeeld van noaberschap!
Er is iets veranderd in Nederland. Zeker sinds we afval consequent als grondstof zijn gaan zien, is afval booming. Ik zie dat bij bedrijven, want recycling en hergebruik hebben veel nieuwe markten en verdienmodellen opgeleverd.
Ik zie het aan het aantal actieve gemeenten: dagelijks zijn er gemeenten in het nieuws die hun afvalinzameling verbeteren. Denk aan het omgekeerd inzamelen, waarbij alleen het afval wordt opgehaald dat gescheiden is, of het inzamelen van drankenkartons al dan niet samen met blik en plastic.
Maar – en dat is superbelangrijk - we zien het ook bij gewone mensen die in hun eigen omgeving een positieve bijdrage willen leveren aan een beter milieu. Dat blijkt zeker hier in Twente waar het snel voor mekaar was om veel meer dan 100 deelnemers te vinden. Het heeft zeker geholpen dat het op de voorpagina van de Tubantia stond!
Maar we zien het ook in andere gemeenten. Want het 100-dagen project is al uitgevoerd in 28 andere gemeenten. Dit voorjaar gaan waarschijnlijk nog zo’n 60 andere gemeenten aan de slag.
Onze ambitie is – u raadt het al – dat er uiteindelijk 100 gemeenten deelnemen. Ik weet het zeker: dit gaan we halen!
Maar onze ambitie gaat verder. Rijk en gemeenten samen willen dat er in 2020 niet meer dan 100 kg restafval per persoon per jaar. Op dit moment is dat nog 250 kg. Er is dus nog wat te doen!
Ook willen we van 50% afvalscheiding naar 75% in 2020. Dat klinkt heftig. Maar ik vind dat realistische doelstellingen. Zeker als ik kijk naar de resultaten van de 100-dagen projecten waarbij mensen slechts 23 kg restafval produceren per jaar! Dat zijn spectaculaire resultaten. Ik word daar optimistisch van.
1 ding moet me van het hart, zeker als inwoner van deze gemeente. Ik vind Enschede een hele bijzondere gemeente. U toch ook?
Maar uit de afvalcijfers komt een heel ander beeld! De inwoners van Enschede produceren per jaar 248 kg restafval produceren! Dat is precies het landelijk gemiddelde! We zijn doorsnee! Een grijze gemiddelde gemeente! Dat kan toch niet! Daar gaan we dus keihard aan werken!
U heeft de uitdaging opgepakt. Niet alleen met dit project. Maar ook met de instelling van speciale afvalcoaches. Vraagbaken voor alle inwoners, ze geven voorlichting en helpen mensen met het scheiden van afval. Twente Milieu doet inmiddels al goede ervaringen op met dit initiatief.
U heeft dit project ingediend voor een wedstrijd die mijn programma Van Afval tot Grondstof had uitgeschreven onder gemeenten. We wilden goede initiatieven naar boven halen en belonen. Het goede nieuws is dat dit project een van de winnende ideeën is. Wij steunen dit project met 45.000 euro. Dat is een van de manieren waarmee ik de hoeveelheid restafval wil verminderen.
Mijn inzet kort samenvattend:
1. Goede ideeën bekend maken en nieuwe kennis verspreiden over andere gemeenten.
2. Complete productketens oppakken, denkt u bijvoorbeeld aan luiers. We zijn in overleg met producenten, verpakkers en recyclers om te kijken hoe we dit uit het restafval kunnen krijgen.
3. En competitie creëren. Ranglijstjes. De beste bovenaan! Op dit moment zijn we bezig met de opzet van een nieuwe landelijke ranglijst waarbij gemeenten zich kunnen spiegelen aan vergelijkbare gemeenten. Denk niet alleen aan aantal inwoners, maar ook aan de hoeveelheid hoogbouw.
Ik ben zeer benieuwd waar Enschede dan staat. Alstublieft niet in de grijze middenmoot! U gaat er alles aan doen om daar bovenuit te stijgen!
Tot slot mijn waardering en respect voor alle gezinnen die aan de slag gaan de komende 100 dagen. U laat zien dat een afvalloze toekomst mogelijk is. U laat zien dat er veel mensen zijn die betrokken zijn en in beweging willen komen. Ik vind dat ronduit geweldig. U bent een voorbeeld voor iedereen! Ik wens u veel succes!