Ruim 2,5 miljoen aangiften inkomstenbelasting binnen bij Belastingdienst

In de eerste twee weken van de aangifteperiode zijn ruim 2,5 miljoen belastingaangiften ingediend. Dat is na twee weken al bijna een derde van het totaal aantal wat binnen moet komen. Bijna 170 duizend mensen maakten gebruik van de app Aangifte 2015. Dat is meer dan het dubbele ten opzichte van hetzelfde moment een jaar geleden. Toen maakten bijna 80 duizend mensen in de eerste twee weken gebruik van de app.

Mensen kunnen aangifte doen in maart en april. Wie dat doet voor 1 april, krijgt gegarandeerd voor 1 juli bericht van de Belastingdienst. Er zijn ieder jaar momenten waarop meer mensen tegelijkertijd aangifte willen doen, traditiegetrouw de eerste en de laatste dagen. Naar verwachting zal het druk zijn in het weekend van Pasen en in het laatste weekend van april. Om overbelasting van de systemen en filevorming te voorkomen, kan het zijn dat dan gevraagd wordt later nogmaals in te loggen. De Belastingdienst adviseert mensen daarom niet te wachten tot het laatste moment.

Hulp voor wie dat nodig heeft

De online aangifte past bij de ontwikkeling dat mensen steeds vaker digitaal zaken doen met de overheid en het bedrijfsleven. Dit jaar verwacht de Belastingdienst dat 98% van de aangiften digitaal binnenkomt. Toch blijft er altijd een groep voor wie digitaal een te grote stap is. De Belastingdienst blijft goed in de gaten houden wat deze groep nodig heeft aan hulp en biedt ondersteuning aan hen die het echt niet zelf kunnen. Een papieren aangifte is voor die groep nog steeds mogelijk.

Naast de gangbare kanalen als de Hulp bij Aangifte, balie en Belastingtelefoon, werkt de dienst ook actief samen met maatschappelijke organisaties. Zo kunnen mensen die daar behoefte aan hebben vanaf dit jaar naar een bibliotheek in hun buurt voor digitale hulp en het gebruik van een computer met internet. Op basis van ondermeer wetenschappelijk onderzoek van de Universiteit Twente en signalen van de maatschappelijk organisaties, blijft de Belastingdienst zorgen voor passende hulp en ondersteuning.

Aangifte is mogelijk via Belastingdienst.nl/aangifte. Vragen kunnen worden gesteld via Twitter @Belastingdienst, de Facebookpagina van de Belastingdienst en de Belastingtelefoon.