Koenders overlegt in Jordanië over radicalisering en terrorisme.

Minister Koenders (Buitenlandse Zaken) heeft zondag in Jordanië deelgenomen aan een informeel overleg over het voorkomen en tegengaan van radicalisering op de Westelijke Balkan. Op uitnodiging van koning Abdullah II kwamen afgevaardigden van meer dan 10 landen bij elkaar. Het overleg is onderdeel van de zogenaamde 'Aqaba Meetings' die tot doel hebben om de internationale samenwerking tegen extremisme en terrorisme te versterken.

‘De Westelijke Balkan heeft sinds de oorlogen in de jaren ’90 veel vooruitgang geboekt. Een hele generatie jongeren is inmiddels opgegroeid zonder oorlog, er is meer aandacht voor hervormingen en de belangen van de Balkanlanden raken meer en meer verweven’, zegt Koenders. Tegelijkertijd zijn er volgens de minister nog veel uitdagingen: hoge jeugdwerkloosheid en een zwakke rechtsstaat.

‘De situatie op de Westelijke Balkan is stabiel, maar dat is wat anders dan kalm. De ingrediënten zijn aanwezig om onder jongeren iets te laten broeien: ze hebben voor hun gevoel onvoldoende kansen op een goede toekomst en de kloof tussen wij en zij is nog altijd groot. Nu ook de migratiestromen vanuit Syrië de sociale situatie onder druk zetten, moeten we met z’n allen goed opletten dat radicalisering en terrorisme geen kans krijgen om in dit gebied wortel te schieten’, aldus Koenders.

Preventie was zondag dan ook het sleutelwoord bij het overleg in het Jordaanse Aqaba. ‘Repressie, de-radicalisering en preventie moeten met elkaar in evenwicht zijn. Radicalisering is een complex proces dat we niet op één manier kunnen aanpakken. We moeten een allesomvattende strategie inzetten en daarbij zoveel mogelijk samenwerken. Er is veel te leren van elkaars aanpak’, vindt de minister.

De Westelijke Balkanlanden leveren hieraan een bijdrage met hun eigen Counter Terrorisme Initiative, waar Nederland ook bij betrokken is. Veel Balkanlanden zijn net als Nederland actief in internationale fora die zich richten op bestrijding van terrorisme, zoals de anti-ISIS coalitie.

Koenders: ‘Dankzij dit soort samenwerking komen we vaak bij elkaar en kunnen we zo effectief mogelijk de strijd tegen terrorisme aangaan.’ Het initiatief van koning Abdullah draagt hier ook aan bij. ‘De koning neemt een leidende rol bij de wereldwijde bestrijding van gewelddadig extremisme’, aldus Koenders die waardering heeft voor de persoonlijk rol en inzet van het staatshoofd.