Nederland haalt banden aan met Algerije

De samenwerking tussen Nederland en Algerije is door het intensieve overleg van de afgelopen dagen naar een hoger niveau getild. Zo gaan Nederland en Algerije bijvoorbeeld samenwerken op gebied van hernieuwbare energie. ‘Algerije is een belangrijke partner in de ring van instabiliteit rond Europa. Door structureel op hoog niveau met elkaar te overleggen, krijgt Algerije de plek die het verdient in het Nederlandse buitenlandbeleid’, aldus minister Koenders woensdag na afloop van de zogeheten Gemengde Commissie.

Koenders sprak met zijn Algerijnse collega Lamamra af dat over twee jaar eenzelfde overleg plaats zal vinden in Algerije. ‘Het bezoek uit Algerije heeft een basis gelegd waarop de komende jaren kan worden voortgebouwd. We moeten niet weer dertig jaar wachten, zelfs geen dertig maanden; daarvoor zijn de regionale uitdagingen die beide landen treffen te groot.’ Het overleg kreeg na 1987 geen opvolging, onder meer door het uitbreken van de Algerijnse burgeroorlog.

Volgens de minister is het van cruciaal belang dat Europa en de Noord-Afrikaanse landen nauwe banden onderhouden. Op het gebied van terrorismebestrijding en het beheersen van migratiestromen hebben Nederland en Algerije beiden baat bij een gezamenlijke, effectieve aanpak van de grondoorzaken. ’De enige manier om migratiestromen uit sub-Sahara Afrika tegen te houden, is samenwerking. Algerije doet al het nodige om te voorkomen dat migranten vanaf de Algerijnse kust vertrekken. We moeten het land steunen om dat vol te houden en willen graag samenwerken bij het vinden van oplossingen.’

Koenders sprak ook zijn lof uit voor de leidende rol die Algerije neemt bij het vredesproces in Mali. ‘Regionale instabiliteit is immers ook een grondoorzaak van terreur en migratie. Nederland zal Algerije ook de komende periode ondersteunen bij het bevorderen van stabiliteit in Mali en de Sahelregio.’ De bewindslieden zetten samen in op naleving van het vredesakkoord in Mali en het bevorderen van stabiliteit. Nederland doet dat onder meer via deelname aan de VN-missie MINUSMA en door financiering van projecten op het gebied van justitie en rechtsorde.

Tijdens het topoverleg spraken Nederland en Algerije af om samenwerking op het gebied van democratisch bestuur te intensiveren. Koenders: ‘De nieuwe Algerijnse grondwet biedt hoopvolle stapjes voor burgerrechten en democratische vrijheden. Correcte toepassing van de nieuwe grondwet is echter essentieel, zodat bijvoorbeeld maatschappelijke organisaties en journalisten vrijer kunnen opereren. Het tekent de goede relatie tussen Nederland en Algerije dat we ook op het hoogste niveau over deze onderwerpen open spreken.

Met minister Ploumen sprak de Algerijnse minister bovendien over de handel tussen de beide landen. Algerije is afnemer van veel Nederlandse landbouwproducten, en producent van olie en gas dat naar Nederland komt. Ploumen bracht vorig jaar samen met een handelsmissie een bezoek aan Algerije en tijdens het overleg in Den Haag is gesproken over de follow-up van contacten die toen zijn gelegd.

Tijdens de Gemengde Commissie is ook een samenwerkingsovereenkomst gesloten tussen Energie Centrum Nederland en de Algerijnse tegenhanger. Deze centra gaan samen nieuwe technologie ontwikkelen om hernieuwbare energie op te wekken en efficiënter energiegebruik in de industriële sector te bevorderen. Zo zullen in Nederland gemaakte zonnepanelen worden getest in de Sahara in Algerije. ‘Net zoals voor Nederland, is stijging van de zeespiegel een reëel gevaar voor de kustgebieden in Algerije. Deze samenwerking toont dat de geïntensiveerde samenwerking tussen Algerije en Nederland ook oog heeft voor uitdagingen op de middellange termijn’, aldus Koenders.