Overleg over andere banen voor ontslagen winkelpersoneel
Gemeenten, vastgoedeigenaren, werkgevers, vakbonden, het UWV en het ministerie van Economische Zaken hebben met elkaar gesproken over de gevolgen van recente winkelsluitingen als van V&D. Doel van het overleg is onder meer het vinden van andere banen voor mensen die ontslagen zijn en het vinden van een andere bestemming voor de leegkomende winkelpanden.
Aan het overleg namen 35 wethouders en vertegenwoordigers van gemeenten deel en 10 eigenaren van zo'n 40 winkelpanden. Samen met de andere partners zoeken zij naar mogelijkheden om voor ontslagen winkelpersoneel ander werkt te vinden in de retailsector of in andere sectoren, zoals horeca, distributie of callcenters. Daarbij wordt ook gekeken naar bij- en omscholing van personeel.
De deelnemers aan het overleg zijn al verenigd onder de Retailagenda die in maart 2015 werd gelanceerd door minister Kamp van Economische Zaken. Daarbij leggen gemeenten en provincies in zogeheten Retaildeals onder meer een concreet actieplan vast om hun winkelgebieden te versterken, samen met winkeliers en vastgoedbedrijven. Er zijn inmiddels 31 deals gesloten; naar verwachting volgen er in het voorjaar nog eens 40.
Naar aanleiding van het overleg worden een aantal acties uit de Retailagenda versneld. Vijf pilotgemeenten gaan experimenteren met het transformeren van winkelvastgoed en het krimpen van de beschikbare vierkante meters winkelvastgoed. Met vastgoedpartijen vindt overleg plaats om de huurmarkt flexibeler te laten werken.
Marijke van Hees, voorzitter van de Retailagenda: 'Het is goed om te zien dat vakbonden en werkgevers verantwoordelijkheid nemen om tot oplossingen te komen. Een mooi voorbeeld is de oproep van CNV in de schoonmaaksector. Binnen 24 uur hebben grote werkgevers aangegeven gezamenlijk een deel van het V&D-schoonmaakpersoneel in dienst te nemen. Werkgevers en het UWV bieden onder #retailwerkt veel vacatures aan, zoals Coolblue, Connexxion of de juwelier in Haarlem die de 58-jarige V&D-horlogeman in dienst neemt. De brancheorganisaties zoeken ook voor alle ontslagen leerlingen in een werk-leertraject een nieuwe opleidingsplek binnen de retail. Faillissementen van bedrijven zijn door de Retailagenda niet te voorkomen, maar met deze extra maatregelen steunen we de werknemers die met ontslag te maken hebben.'
Meer informatie op www.onsretailland.nl