Van Rijn legt lat langdurige zorg hoger
De lat in de langdurige zorg gaat verder omhoog. Die zorg kan beter door meer te luisteren naar wat mensen willen en uit te gaan van hun wensen en verwachtingen. Daarom start staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) een experiment met persoonsvolgende bekostiging in de Wet langdurige zorg.
Persoonsvolgende bekostiging houdt in dat een zorgaanbieders pas een vergoeding krijgt voor het leveren van zorg op het moment dat een cliënt zijn voorkeur voor hen uitspreekt. Het geld volgt de keuze van de cliënt, niet andersom. Volledige persoonsvolgende bekostiging kan grote gevolgen hebben, maar vergroot keuzemogelijkheden en geeft vernieuwing meer kans. Van Rijn kondigt het experiment aan in zijn vrijdag verzonden brief 'Waardig leven met zorg'.
Luisteren naar voorkeuren
Van Rijn: 'De tijd is gekomen dat de zorg zich aan de mensen aanpast in de plaats van andersom. De Wet langdurige zorg garandeert goede zorg en een veilige woonomgeving. Dat is mooi, maar niet meer genoeg. Verpleeghuizen en andere zorgaanbieders zullen meer en meer moeten luisteren naar de voorkeuren van hun potentiële bewoners. Waar zouden ze willen wonen? Met wie? En hoe zouden zij hun zorg willen ontvangen? Daar is een fundamentele verschuiving voor nodig en dat is niet gemakkelijk, maar persoonvolgende bekostiging is een goede, eerste stap.'
Contracteren pgb-zorg
Van Rijn noemt in zijn brief meer verbeteringen van de Wlz. Zo kiezen veel mensen voor een persoonsgebondenbudget (pgb) omdat zij een voorkeur hebben voor een pgb-gefinancierd wooninitiatief. Een pgb brengt echter ook forse verantwoordelijkheden met zich mee. Om deze populaire, vaak kleinschalige woonvormen voor iedereen bereikbaar te maken, maakt Van Rijn afspraken met zorgkantoren en zorgaanbieders om initiatieven desgewenst om te zetten in zorg in natura. Op die manier worden de vernieuwingen van het pgb ook bereikbaar voor mensen zonder een zorgbudget en leert de reguliere zorg van deze initiatieven.
Waardigheid en trots
Waardig leven met zorg sluit aan bij de eerdere plannen van Van Rijn, zoals 'Waardigheid en Trots’, de ‘Dementievriendelijke samenleving’ en het binnenkort uit te brengen plan van aanpak Gehandicaptenzorg. Dit plan richt zich op de zorginkoop, de bekostiging en de verantwoording die drempels opwerpen voor zorgaanbieders om de cliënten te laten leven zoals zij dat wensen.
Wet langdurige zorg
Ruim 280.000 mensen in Nederland kunnen vanwege ouderdom, (chronische) ziekte, een lichamelijke, zintuiglijke of verstandelijke beperking of chronische psychiatrische problematiek niet (meer) zelfstandig wonen. Zij hebben 24 uur per dag mensen in hun nabijheid nodig en zijn voor de meest vanzelfsprekende zaken in het leven afhankelijk van anderen. Zij vallen onder de Wet langdurige zorg. De Wlz verving de AWBZ en is die op een aantal belangrijke punten voorbij gestreefd.
Hervorming langdurige zorg
Het leveren van maatwerk en daarmee verbeteren van de kwaliteit van de zorg is vanaf diens aantreden een speerpunt van Van Rijn geweest. De Wet maatschappelijke ondersteuning is gericht op participatie en regelt hulp en ondersteuning van de gemeenten, toegesneden op de persoonlijke omstandigheden van mensen. Met het plan 'Waardig leven met zorg' introduceert Van Rijn die invalshoek nu ook in de Wlz.