Nederlandse hulp voor vluchtelingen in Servië
Nederland heeft vier ambulances en 3850 slaapzakken aan Servië gedoneerd voor de opvang van vluchtelingen. Dat zei minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) vandaag bij haar bezoek aan Adasevci en Sid, twee opvangcentra dichtbij Belgrado.
De bijdrage volgt op een hulpverzoek van Servië. Ploumen: 'Servië biedt al lange tijd ruimhartig zorg en opvang aan honderdduizenden dvluchtelingen die via dit land naar de EU reizen. De afgelopen maanden kwamen er ongeveer 90.000 mensen per maand binnen. Om al die mensen goed te blijven opvangen, zeker nu in de winter, hebben ze extra steun nodig.’ De bijdrage komt bovenop de hulp die Nederland al eerder heeft gegeven aan Slovenië, Servië en Griekenland in de vorm van onder meer lichtmasten, veldbedden en waterpompen. Daarnaast heeft Nederland het Griekse Rode Kruis en de VN vluchtelingenorganisatie UNHCR in Griekenland gesteund met in totaal anderhalf miljoen euro.
Ploumen rondde vandaag een tweedaagse reis naar Midden-Europa af. In de gesprekken die zij met ministers van Oostenrijk, Slowakije, Slovenië en Servië voerde, stond de vluchtelingencrisis centraal. Ploumen besprak met haar collega's onder meer haar zorgen over de positie van vrouwen en kinderen: 'Meer dan de helft van de vluchtelingen die nu naar Europa komen zijn vrouwen en kinderen. Van die kinderen reist ongeveer de helft alleen. Het is heel belangrijk dat zij extra worden beschermd en dat registratiesystemen op orde zijn, zodat we weten wie zich waar aanmeldt en wie waarheen reist. Zo kunnen we uitbuiting en mensensmokkel voorkomen.’ Een goed voorbeeld is volgens Ploumen het speciale programma voor vrouwen en minderjarige kinderen in het Oostenrijkse opvangkamp Traiskirchen, dat zij gisteren bezocht: 'Vrouwen krijgen specialistische zorg en cursussen om hun weerbaarheid te vergroten. De allerkleinste kinderen zonder ouders krijgen een tijdelijke pleegouder toegewezen uit hun eigen land. Op deze manier voorkom je dat de kwetsbaarste mensen in verkeerde handen vallen.'
Volgens de minister is verder intensief gesproken over het gevaar dat de grenzen in Centraal Europa en op de Balkan één voor één worden gesloten en dat vluchtelingen daartussen klem komen te zitten: ‘Het is verleidelijk voor landen om eenzijdig maatregelen te nemen, maar daarmee is het probleem niet weg. De enige oplossing is een Europese oplossing en als EU-voorzitter maakt Nederland zich daar hard voor.' Aanstaande donderdag en vrijdag spreken Europese regeringsleiders in Brussel over de Europese aanpak van de vluchtelingencrisis.