Betere aanpak internationale gezondheidscrises met EU Medical Corps
Een betere aanpak in geval van nieuwe internationale gezondheidscrises. In Brussel is daarvoor vandaag het EU Medical Corps opgericht. Doel is om tijdens internationale gezondheidscrises de inzet vanuit de EU te coördineren als de World Health Organization (WHO) daar een verzoek toe doet. Het Corps bestaat uit evacuatiecapaciteit, behandelbedden, medische teams en andere professionals zoals epidemiologen en laboranten.
Voor de komende twee jaar wordt er door Nederland een C-130 transportvliegtuig inclusief bemanning gereedgemaakt. Tijdens een internationale gezondheidscrisis kunnen in dit toestel patiënten met ernstige infectieziekten veilig geëvacueerd worden. Tijdens de Ebola-uitbraak bleek er wereldwijd een tekort aan speciale evacuatievluchten, waarin een besmettelijke patiënt veilig vervoerd kan worden.
Ook zoekt Nederland bij toekomstige crises naar geschikte opvangcapaciteit. Daarnaast bestaat de Nederlandse bijdrage uit een kaartenbak met o.a. gezondheidswerkers, laboranten en experts in bijvoorbeeld psychosociale bijstand, die tijdens een crisis kunnen worden ingezet.
Vanuit Brussel, waar de lancering van het Corps plaatsvond, laat minister Koenders namens de betrokken ministeries weten: 'De Ebola-crisis heeft ons geleerd dat de internationale gemeenschap sneller en efficiënter moet reageren bij internationale gezondheidscrises. We zagen we dat mensen niet terug konden, hoe goed ze ook verzekerd waren, omdat er geen geschikte evacuatiecapaciteit beschikbaar was. Dat hebben we nu met elkaar geregeld. Het EU Medical Corps staat klaar om hierin te voorzien.'
Om het Corps mogelijk te maken werken de ministeries van Buitenlandse Zaken (coördinatie), Defensie (vliegtuig en bemanning), het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (bedden) en Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking (bijdrage financiering evacuaties) nauw samen.