Van Dam: Voedselsysteem op de schop
Het voedselsysteem moet anders. Eerlijker voor de boer, transparanter voor de consument, en natuurlijker voor de overbelaste aarde die een groeiende wereldbevolking van voedsel moet voorzien. Dat was de boodschap van staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken bij de presentatie van de essaybundel ‘Aan Tafel!’ donderdag 11 februari in Rotterdam. De presentatie is de aftrap van de voedseldialoog over de toekomst van de voedselvoorziening.
App die laat zien waar voedsel vandaan komt
In zijn speech kondigde Van Dam een nieuw programma aan voor voedsel op scholen: “Jong leren eten”, waarin bestaande projecten als schoolfruit, gezonde school en smaaklessen worden gecombineerd tot een totaalpakket van ongeveer 10 miljoen euro. Ook wil hij een database zodat consumenten in de supermarkt met een app kunnen lezen waar voedsel vandaan komt en hoe het is geproduceerd.
Integraal voedselbeleid
Aanpassingen in het voedselsysteem zijn nodig om ook op de lange termijn voldoende, duurzaam en gezond voedsel te kunnen garanderen, zowel in Nederland als in de wereld. Het kabinet wil daarom naar een integraal voedselbeleid waarin volksgezondheid, ecologische houdbaarheid en veiligheid centraal staan. De komende maanden worden hiervoor verschillende bijeenkomsten en debatten georganiseerd. De uitkomsten van deze voedseldialoog worden in het najaar door het kabinet naar de Tweede Kamer gestuurd.
Beeld: Martijn Beekman/ministerie van Economische Zaken
Toekomstvisie
Als start van deze dialoog heeft staatssecretaris Van Dam tien opiniemakers en sleutelfiguren uit de voedselwereld uitgenodigd om hun toekomstvisie te geven op voedsel en de productie ervan. De essaybundel is gepresenteerd in restaurant POSSE bij de Fenix Food Factory in Rotterdam. Aansluitend ging staatssecretaris Van Dam in gesprek met de essayisten over de toekomst van de voedselvoorziening.
De essaybundel is gratis te downloaden.
De essayisten
- Joszi Smeets, directeur van de Youth Food Movement
- Albert Jan Maat, voorzitter van LTO Nederland
- Eric Pelleboer, voorzitter van het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK)
- Louise O. Fresco, voorzitter Raad van Bestuur van Wageningen UR
- Rob Baan, eigenaar van Koppert Cress
- Dick Veerman, oprichter van Foodlog
- Wouter van der Weijden, medeoprichter Centrum voor Landbouw en Milieu
- Jaap C. Seidell, universiteitshoogleraar Voeding en Gezondheid aan de VU Amsterdam
- Simone A. Hertzberger, senior director Product Integrity Topics Albert Heijn
- Samuel Levie, oprichter worstmakerij Brandt & Levie en project- en campagnebureau Food Cabinet
Documenten
-
Toespraak van staatssecretaris Van Dam bij Aan Tafel!
Toespraak van staatssecretaris Van Dam (EZ) bij de presentatie van Aan Tafel! op 11 februari 2016 in Rotterdam.
-
Aan Tafel! Tien visies op de toekomst van ons voedsel
Steeds meer mensen zijn bewust met hun eten bezig. Ze willen weten wat ze eten, waar het vandaan komt, of dieren een goed leven...