Staatssecretaris Dijkhoff breidt lijst met veilige landen van herkomst uit
Staatssecretaris Dijkhoff voegt Ghana, India, Jamaica, Marokko, Mongolië en Senegal toe aan de lijst met veilige landen van herkomst. Dit schrijft hij vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.
Asielaanvragen van asielzoekers uit veilige landen van herkomst worden met voorrang behandeld. Bovendien geldt voor deze zaken vanaf 1 maart een versnelde procedure. Deze versnelde procedure bestaat uit één gehoor. Asielaanvragen van asielzoekers uit een veilig land kunnen worden afgewezen als kennelijk ongegrond. Dit betekent onder meer dat de afgewezen asielzoeker de uitkomst van zijn beroep niet in Nederland mag afwachten en per direct Nederland moet verlaten. Ze hebben dan ook geen recht meer op opvang. Asielzoeker uit veilige landen van herkomst krijgen wel de kans om aan te tonen waarom het land in zijn specifieke situatie eventueel niet veilig is. Een asielzoeker uit een veilig land moet echter meer doen om aan te tonen dat hij bescherming nodig heeft.
Een land wordt als veilig land van herkomst beschouwd als er geen sprake is van vervolging wegens bijvoorbeeld ras of geloof, foltering of onmenselijke behandeling. Albanië, Bosnië-Herzegovina, Kosovo, Macedonië, Montenegro en Servië stonden al op de lijst met veilige landen, evenals andere landen in Europa, Oceanië en Amerika. Staatssecretaris Dijkhoff gaat de lijst verder uitbreiden. Eerst zal worden onderzocht of Algerije, Georgië, Oekraïne, Tunesië en Turkije op de lijst kunnen worden geplaatst. Later zal ook een oordeel worden geveld over een vijftiental andere landen. Egypte voldoet niet aan de voorwaarden voor een veilig land van herkomst en zal vooralsnog niet op de lijst worden geplaatst. Bij Marokko en Senegal wordt de kanttekening gemaakt dat dit veilige landen van herkomst zijn voor inwoners met uitzondering van LHBT (lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders).
In 2015 werden er in totaal 566 eerste asielaanvragen gedaan door asielzoekers met een van de nationaliteiten die nu aan de lijst zijn toegevoegd: Ghana (23), India (12), Jamaica (68), Marokko (80), Mongolië (363) en Senegal (20).