Ministerraad 22 januari 2016

Minister-president Rutte:
Goedemiddag, woensdag, dus eergisteren, heb ik in het kader van het Nederlandse EU-voorzitterschap een bezoek mogen brengen aan het Europees Parlement. Ik heb ook daar gezegd dat de migratieproblematiek bovenaan de agenda staat. Die urgentie is vandaag ook nog weleens heel schrijnend aangetoond met het beeld - de verschrikkelijke feiten - van gekapseisde vluchtelingenboten op de Egeïsche zee. Veel doden. Je ziet dus dat dat cynische businessmodel van die mensensmokkelaars nog steeds werkt helaas. En mensen er ook slachtoffer van worden. Het is echt van belang, ik heb dat gezegd in Straatsburg en daarna ook in Davos bij het Forum, dat we resultaat boeken langs verschillende routes tegelijkertijd. We moeten in de eerste plaats nu er in zien te slagen om een succes te maken van de plannen: opvang in de regio en uitvoering van de afspraken die met Turkije zijn gemaakt, de Europese Unie met Turkije. Maar daarnaast moeten er ook heel veel andere dingen gebeuren. Het versterken van, en het bewaken ook, van de buitengrenzen. De goede registratiecapaciteit in Italië en Griekenland, functionerende hotspots, het gemeenschappelijk terugkeerbeleid, het naleven van de afspraken over een eerlijke verdeling van de vluchtelingen over Europa. We weten behalve het om zeep willen helpen van dat businessmodel van die mensensmokkelaars er nog een tweede punt is dat we willen bereiken, namelijk dat niet de asielzoeker zelf beslist naar welk land die gaat, maar dat Europa dat beslist. En het begin maken we nu met dat relocatiemechanisme.

Nederland heeft daarbij nu een bijzondere rol. Wij kunnen zoveel mogelijk ons best doen - en dat doen we ook - om als honest broker tussen alle partijen tot gemeenschappelijke standpunten te komen. Ook gisteren veel gesprekken gevoerd over dit onderwerp, onder anderen met de minister-president van Turkije. Die komt 10 februari ook naar Den Haag om verder te spreken over de uitvoering van het EU-Turkije actieplan. Afspraak is afspraak. Binnen de Unie, maar ook met onze partners buiten de Unie. En we realiseren ons dat we moeten helpen met de opvang van vluchtelingen in de regio. Dat kunnen we niet alleen aan de landen laten, daar zal geld heen moeten. We zijn bereid 3 miljard als Europa te steken in opvangcapaciteit in Turkije. Maar dat is allemaal nodig om uiteindelijk die stroom te stelpen. Die aantallen moeten naar beneden. Ik heb dat ook keer op keer gezegd. De komende weken moeten die resultaten zichtbaar worden,
omdat als het voorjaar komt en het weer verbetert dan zullen de huidige al veel te hoge aantallen zeer waarschijnlijk weer enorm extra gaan toenemen. En dat soort aantallen kunnen wij niet verwerken in dit deel van de wereld.

Verder op het Forum uitgebreid gesproken over de kansen die de nieuwste technologische ontwikkelingen op dit moment aan kansen geven specifiek voor het creëren van groei en banen. Ik ga volgende week zondag 31 januari met de jongste vrouw van Nederland, Neelie Kroes, onze start-up delta ambassadeur, ga ik op pad naar Silicon Valley. Daar ben ik een paar dagen. Heel veel gesprekken. Het is voor ons echt een kans. Ik merkte dat ook in Davos. Nederland wordt meer en meer gezien als een land dat de zaak op orde begint te krijgen, waar het gaat om de economie. Maar ook als het gaat om het internet en de nieuwste technologie echt de hub is in Europa, echt de hub is, in Europa, in dit deel van de wereld. Waarbij nog eens een keer komt dat Amsterdam en Rotterdam als steden steeds hoger stijgen in de lijstjes van steden waar het goed toeven is. Die combinatie, technologie, hub-functie, economische de zaak op orde aan het krijgen, maar ook je graag vestigen in een stad als Amsterdam en Rotterdam, heel belangrijk dat dat gebeurt en dat we er zo goed voor staan. Je ziet dat die economische groei in Nederland steeds breder gedragen wordt. De consumenten dragen daaraan bij. Je ziet het ook aan de huizenmarkt die steeds beter gaat. De export zelf blijft het behoorlijk goed doen. We zagen nu gelukkig ook een kleine daling van het aantal werklozen. En een behoorlijke stijging van het aantal werkenden. In een jaar tijd is het aantal werklozen nu gedaald van 7,2 naar 6,6%. We zitten nu voor het eerst sinds 2012 weer ruim onder de 600.000. Ik maakte het grapje vandaag: sinds de PvdA in de regering zit, zitten we weer onder die 600.000. Dat is op zich goed. Maar tegelijkertijd als je kijkt naar die aantallen, bijna 590.000 werklozen, dan zijn die aantallen natuurlijk nog steeds te hoog. En onze belangrijkste prioriteit blijft dus ook om die aantallen werklozen verder omlaag te krijgen. En vandaar dat we daar ook vol op inzetten en daarom ook al die handelsmissies en wat we allemaal niet doen over de hele wereld. Het heeft gelukkig ook effect om Nederland aantrekkelijk te maken als investeringsland.