Korte reactie staatssecretaris Sharon Dijksma bij evenement waterstofauto’s en Nationaal Waterstofplatform
Toespraak van staatssecretaris Dijksma (IenM) bij de introductie van de 1e waterstofauto's in Nederland en het Nationaal Waterstofplatform op 18 januari 2016 in Den Haag.
Dank u meneer Van Tongeren voor uw inspirerende woorden. En dank voor uw aanbod om samen met mijn ministerie en Economische Zaken te werken aan een Green Deal Waterstof.
Een Green Deal is een goed instrument om ons doel te bereiken. Namelijk Nederland in de Europese kopgroep op het terrein van mobiliteit en waterstof. En zeker nu wij voorzitter zijn van de Raad van Europa is dat een positief signaal naar alle andere lidstaten en naar andere Europese marktpartijen.
Ik vind het prachtig op deze zero emissie bijeenkomst zoveel voorbeelden van schone auto’s te zien. En ik kijk er nu al naar uit regelmatig met 'mijn Mirai' 'stil en schoon' door Nederland te zoeven. Maar het is ook goed om te zien dat zoveel partijen actief zijn. En samen aan de weg timmeren.
Fantastisch om te zien dat circa 50 bedrijven zich verenigd hebben in het Nationaal Waterstofplatform. Want draagvlak is wat we nodig hebben ten einde uw en onze ambities op het terrein van duurzame mobiliteit en waterstof in het bijzonder waar te maken. Draagvlak en samenwerking. Tussen publiek en private partijen. En de overheid.
Samen moeten we werken aan de ambities uit het historisch akkoord van Parijs. We zullen nu de inkt van het akkoord van Parijs is opgedroogd de mooie woorden uit het akkoord in daden moeten omzetten. Klimaatverandering en schone lucht met name in onze steden zijn grote uitdagingen de komende decennia.
Uitdagingen die de overheid samen met het bedrijfsleven, steden en kennisinstellingen moeten aanpakken. Uitdagingen die ook economische kansen voor ons land en ons bedrijfsleven opleveren. En dat geldt ook voor waterstof.
Minister Schultz heeft al eens eerder aangegeven dat ons land met de haven van Rotterdam, aanwezige kennis etc. een uitstekende uitgangspositie heeft om tot een Europees 'waterstof walhalla' uit te groeien.
Want in Europa is de zoektocht naar alternatieven voor benzine en diesel in volle gang. Elektrische auto’s zijn belangrijk, dat kunnen ook waterstofauto's zijn; zij zijn immers ook elektrisch en kunnen samen met de gewone elektrische auto's een totaal pakket bieden dat tegemoet komt aan de diversiteit van klantenwensen: tanken of laden, actieradius, toegankelijkheid en beschikbaarheid laad of tankpunten, prijzen van de waterstof of de elektriciteit die gunstig afsteken bij benzine of diesel
De rol die we als ministerie bij rijden op waterstof innemen staat in het kader van een Europese beweging van een aantal lidstaten. We werken daartoe samen met verschillende landen waaronder Duitsland, Frankrijk en Engeland en Zweden. Ook richting het oosten van Europa wordt de slag naar waterstof gemaakt met onder andere Zwitserland, Polen en Letland.
Kortom, er is een Europese aanpak nodig voor het opzetten van een netwerk aan tankstations. Deze beweging wordt door de EU commissie gesteund en we worden dan ook in Nederland aangespoord vooral Europese Subsidie Verzoeken uit de Infrastructuurfondsen in te dienen. We moeten er snel bij zijn, want dan kan de Nederlandse industrie - zeker op het gebied van tankstations - een marktaandeel pakken.
Ik kan u mededelen dat we net gehoord hebben dat er nu ook Europese subsidie beschikbaar is voor tankstations in Arnhem, Den Haag en Breda wat het geheel aan waterstoftankstations in Nederland eind dit jaar of begin volgend jaar op vijf kan brengen.
En echt vers van de pers is dat we in Nederland in twee coalities voorstellen gaan indienen bij de EU voor nog eens tenminste 8 waterstof tankstations die eind 2017, begin 2018 het licht zullen moeten zien. Daarmee kunnen we samen met de andere Europese staten een breed netwerk van waterstoftankstations in 2018 beschikbaar hebben om de vanaf die datum de markt verder te ontwikkelen
Meneer Van Tongeren, dames en heren,
We zijn nu in de pioniersfase. En dan is het juist nu belangrijk volgende stappen te zetten naar een 'volwassen' markt. En dat moeten we samen met elkaar doen.
Daarom juich ik het toe dat we nu een Nationaal Waterstofplatform hebben. Het Rijk vindt het dan ook belangrijk te doen wat het kan. En daarom zitten wij - samen met de industrie en de regionale overheden - in dit platform. Op weg naar een toekomst zonder emissie. Voor een groene wereld met gezonde en leefbare steden en economische kansen.
Dank u wel.