Waarom Defensie? Daarom!

‘Waarom hebben we een leger nodig?’ Voor wie nooit een goed antwoord op die vraag had, is er nu het verhaal van Defensie. Gisteren presenteerde Defensie de zogeheten corporate story van de krijgsmacht.

Minister Hennis en publiek bij presentatie corporate story.

De ontwikkelingen in de wereld vragen veel van Defensie. Militairen bestrijden terrorisme bij de bron in het Midden-Oosten en in Mali. Ze beschermen de scheepvaart in de wateren rondom Somalië. Ook in de Nederlandse samenleving zijn de gevolgen van onrust merkbaar. De krijgsmacht is er om de vrijheid en de waarden van Nederland te beschermen, in de breedste zin. Met de corporate story draagt Defensie die boodschap nog krachtiger uit.

Gemene deler

“Als vlieger kan ik uren praten over vliegen”, opent luitenant-generaal Bart Hoitink de middag op de Van Ghentkazerne in Rotterdam. “Totdat iemand vraagt, waarom doe je dat dan?” Als Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht leidde Hoitink de stuurgroep die zocht naar de gemene deler in het werk van Defensie. Een antwoord op de waarom-vraag.

Breed gedragen

Medewerkers van hoog tot laag, zowel militairen als burgers praatten mee. Ook polste men ‘buiten de poort’ de mening over Defensie. Overheden, bedrijfsleven, maar ook het thuisfront van de militairen sprak mee. Het resultaat: een verhaal in woord én beeld. ‘Defensie beschermt wat ons dierbaar is.’

Eenvoud

“Door z’n eenvoud heeft de boodschap alle kracht in zich”, concludeerde minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert. “Iedere dag worden grenzen overschreden. Militairen staan pal voor onze vrijheid en onze waarden.” Soms met grote gevolgen. De bewindsvrouwe had dan ook een kippenvelmoment bij de scene met een Apache-gevechtshelikopter. “Dat kwam heel hard binnen. 2 Apache-vliegers kwamen vorig jaar om bij een crash in Mali. De tranen sprongen mij in de ogen.”

Buitenstaanders

Jongerennetwerk Jong Defensie nodigde op deze dag ook buitenstaanders uit mee te praten over het verhaal van de krijgsmacht. Met “gepaste trots” keek Arjen van Dijken naar het Defensieverhaal. “Ik werk zelf in de Botlek, met zijn strategische opslag van diesel en benzine. Dit komt voor mij wel dichtbij.” Sietske Langeveld vond de frase ‘beschermen wat ons dierbaar is’ heel treffend. “Het raakt me. Veiligheid is in deze tijd niet meer een vaag begrip."