Videoboodschap van staatssecretaris Van Rijn voor de Nieuwjaarsbijeenkomst van het Netwerk Dementie Drenthe op 14 januari 2016

Het Netwerk Dementie Drenthe wil samen met de gemeente Hoogeveen experimenteren met andere regels voor integrale dementiezorg.

Goedemiddag dames en heren,

Voordat u met elkaar het glas heft, mag ik ook nog even het woord tot u richten.

De leeftijdsopbouw van de inwoners van Drenthe gaat fors verande-ren. Het aantal 65-minners neemt af en het aantal 65-plussers neemt de komende decennia sterk toe. Dat heeft ook gevolgen voor het aantal mensen met dementie. Nu zijn dat er ruim 9.000; over 15 jaar telt Drenthe bijna 15.000 mensen met dementie.

Drenthe loopt hierin voor op de meeste andere provincies. Het is dan ook zeer terecht, dat u veel aandacht besteedt aan dementiezorg. De toe-komstvisie van het Netwerk Dementie laat dat ook zien.

Gespecialiseerde wijkverpleegkundigen – hier vast aanwezig  - bieden casemanagement dementie. Mensen met dementie en hun mantelzorgers hebben veel steun aan jullie. En jullie informeren en adviseren elkaar én zorgen voor afstemming met andere professionals. Door zo in teamverband te werken kunnen jullie je werk nóg beter doen.

Ik zie dat de rol van de huisarts, gemeente en wijkverpleging belangrijker wordt. Daar bent u zich hier ook heel goed van bewust. Ook deze professionals hebben veel baat bij ondersteuning door de casemanager.

Het Netwerk Dementie Drenthe wil samen met de gemeente Hoogeveen experimenteren met andere regels voor integrale dementiezorg. Dat is op mijn uitnodiging. Ik wil dat zorgverleners de ruimte krijgen om zich te richten op wat mensen met dementie nog wél kunnen en wat hun wensen zijn.

Een dementievriendelijke samenleving. Dat willen we allemaal heel graag. Ik waardeer het bijzonder hoe het Netwerk zich hiervoor inspant samen met Alzheimer Drenthe.

Of zoals jullie dat hier zelf zeggen: ’t Kun een stuk minder in Drenthe!

Daarom geef ik graag het startschot voor een mooie campagne van uw beide organisaties. Op naar een dementievriendelijk Drenthe!