Koenders: delen van informatie essentieel in strijd tegen terreur
Landen gaan veel meer informatie delen over terreurverdachten dan ze tot nog toe deden. Het gaat onder meer om het uitwisselen van gegevens van mensen die zich aansluiten bij terreurgroepen in het buitenland, zodat andere landen en organisaties als Europol en Interpol beter op de hoogte zijn van hun bewegingen. Ook gaan landen sanctielijsten delen, zodat breder bekend is van welke personen en organisaties tegoeden zijn bevroren. Verder komt er bij overheden een nationaal contactpunt om de uitwisseling van informatie te bevorderen.
Beeld: ANP/Jerry Lampen
Dat is maandag in Den Haag afgesproken door meer dan vijftig landen die allen een leidende rol spelen in de strijd tegen terrorisme. Minister Koenders riep de afgevaardigden van de landen, verenigd in het Global Counterterrorism Forum (GCTF) en de Anti ISIS-coalitie, bij elkaar om de aanpak van terrorisme te intensiveren. Hierbij gaat het niet alleen om repressie, maar ook om preventie en de-radicalisering. Die twee moeten volgens Koenders in evenwicht zijn. Het was voor het eerst dat deze twee coalities samen vergaderden.
‘Het is goed dat er vandaag concrete afspraken zijn gemaakt. We hebben deze eensgezindheid, betrokkenheid en dit vertrouwen hard nodig om een effectieve aanpak tegen terroristen te bereiken. Die drieslag is getoond’, aldus Koenders. ‘Nu is het nodig dat we aan de slag gaan met het internationaal delen van kennis en informatie. Op die manier kunnen we ervoor zorgen dat de puzzelstukjes van dit vraagstuk sneller en beter op hun plek vallen en we terrorisme doelgericht kunnen aanpakken.’
Ook kennis over terrorisme in het algemeen moet beter worden uitgewisseld om te voorkomen dat landen zelf het wiel moeten uitvinden. ‘Daarom zijn er afspraken gemaakt over een Foreign Terrorist Fighters kennishub, die wordt ondergebracht bij het Internationaal Centre for Counterterrorism (ICCT) in Den Haag’, zegt minister Koenders. ‘Foreign Terrorist Fighters komen uit alle landen, komen uit alle soorten families en hebben vele nationaliteiten. Om ze aan te pakken, moeten we weten wie het zijn; hoe oud zijn ze, hoeveel vrouwen erbij zijn, welke rol zij spelen, en waar ze vandaan komen. Kennis is cruciaal’, zegt Koenders.
Tenslotte is op de top afgesproken dat nauwer met de private sector zal worden samengewerkt om terrorismefinanciering op te sporen, waaronder anonieme vormen van betaling zoals bitcoins. Op die manier moet de aankoop van bijvoorbeeld kogelvrije vesten of auto’s eerder opvallen. Ook wordt er gezamenlijk voortaan beter gekeken naar risico analyses voor terugkerende uitreizigers, om opnieuw uitreizen of verdere radicalisering te voorkomen. Ervaringen met re-integratie zullen ook worden uitgewisseld.
Het probleem met zogeheten Foreign Terrorist Fighters is volgens Koenders zo complex en divers dat een alomvattende aanpak nodig is. ‘Preventie en de-radicalisering zijn net zo belangrijk als repressie’, aldus de minister. Koenders riep de deelnemers aan de bijeenkomst op om de in Den Haag gemaakte afspraken zo snel mogelijk te gaan uitvoeren.