Ministerraad 8 januari 2016

INLEIDEND STATEMENT
En laat ik beginnen met u allemaal een mooi en gezond en publiciteitsvol, dat zit wel goed geloof ik, 2016 toe te wensen. Ik denk dat 2016 net als 2015 een heel druk jaar gaat worden. Er liggen een paar hele grote klussen op dit moment, een paar grote problemen. Natuurlijk, daarbij voorop het in goede banen leiden van de migratiestroom en de aanpak van het terrorisme. Maar ook groei en banen, vooral ook de het herstel van de werkgelegenheid vraagt onze aandacht.

Als ik kort iets kan zeggen over de economie dan denk ik dat mensen dit jaar zullen merken de koopkracht over de hele linie voor de meeste mensen gaat stijgen. Dat komt ook mede door de lastenverlichting uit het Belastingplan en de lagere inflatieramingen. We hebben vandaag hebben wij in de ministerraad ook het formele besluit genomen tot verhoging van de kinderbijslag, waar gezinnen met kinderen van profiteren. Dat is onderdeel van de afspraken uit december, het 105 miljard pakket. En ik denk dat die grotere koopkracht, die grotere stijging goed is voor de binnenlandse vraag en daarmee ook voor het consumentenvertrouwen. Tegelijkertijd moeten we ook vaststellen dat het economisch een gemengd beeld is, want in tegenstelling tot de hogere groei op dit moment in Nederland zien we ook dat op een aantal internationale markten en dan in het bijzonder China op dit moment die groeiverwachtingen juist naar beneden worden bijgesteld. Tegelijkertijd blijft de olieprijs gestaag dalen, dat heeft voor en nadelen. En is de inflatie in Europa nog steeds aan de lage kant. En welk effect dat precies gaat hebben op de reële Nederlandse economie, dat zullen we heel goed met elkaar moeten monitoren en bekijken en we blijven dat dus ook nauwgezet volgen. Maar niettemin kun je op dit moment vaststellen dat economisch gesproken Nederland de weg omhoog heeft gevonden. We zaten bij het aantreden van het kabinet nog midden in een crisis. We zijn daar stap voor stap uitgekomen en dat is ook de kracht van Nederland dat we dat met elkaar doen. Dat zie je eigenlijk ook weer terug in die gekke Nederlandse, mooie Nederlandse traditie van het sluiten van akkoorden. Hier in Den Haag hebben gesloten, maar ook in de samenleving met sociale partners, het sociaal akkoord, het pensioenakkoord, maar ook met andere overheden waar het bijvoorbeeld gaat om het vraagstuk van de vluchtelingen met bijvoorbeeld IPO en VNG, de organisaties van provincies en van gemeenten. Maar ook met allerlei maatschappelijke organisaties, als je kijkt naar het woonakkoord. Nogmaals ik denk dat als het om het economisch herstel gaat naast het heel goed in de gaten houden van de gevolgen voor de wereldeconomie en ook voor de Nederlandse economie van wat er nu in China gebeurt dat het herstel van de werkgelegenheid nu de hoogste prioriteit heeft, we zien die werkloosheid nog te traag naar onze smaak dalen. En ik wil dat mensen het niet alleen in hun portemonnee merken dat het beter gaat maar dat mensen ook bij het vinden van een baan merken dat het beter gaat.

Het tweede waar ik kort iets over wil zeggen is het voorzitterschap van de EU. Sinds 1 januari zijn wij voorzitter van de Raad van de Europese Unie. Dat doen wij overigens onder moeilijke omstandigheden. Je ziet dat Europa op dit moment aangeslagen wordt of bezien wordt als oplossing moeten bieden voor een aantal grote vraagstukken zoals migratie, terrorisme. Ik denk dat het is terecht. Europa zal op die grote onderwerpen ook de weg moeten wijzen. En daar zullen we ook als voorzitter een grote rol in hebben. Tegelijkertijd zijn het wel zeer complexe problemen die je niet in een paar dagen oplost, die complex zijn. En het gaat niet altijd makkelijk. We hebben 28 lidstaten zoals algemeen bekend. Maar uiteindelijk gaat het om het resultaat en dat heb je ook gezien bij de financiële en economische crisis, dat Europa in staat was om daar op belangrijke momenten de handen in een te slaan. Dan draait natuurlijk ook het gewone wetgevingsproces door in Brussel, dus heel veel werk zit hem in het laten draaien van die Brusselse machine, daar zullen we ook veel tijd aan kwijt zijn en een oneindig aantal ambtelijke en politieke vergaderingen komend half jaar en allemaal tot het betere nut van de EU als geheel. Onze prioriteiten zijn duidelijk, in de eerste plaats het naar beneden brengen van die veel te hoge asielinstroom in Europa, die moet echt in belangrijke mate omlaag.  Daarnaast promotie van groei, de creatie van banen in de markt uiteraard, bijvoorbeeld door verdieping van de digitale interne markt. Voorstellen van de toenmalig Nederlands commissaris Kroes die inmiddels ook door de commissie worden opgepakt, omgezet in wetgeving, dat zal leiden tot extra economische groei. Waarbij zoals bekend Nederland zich voorneemt om een pragmatische voorzitter te zijn. U bent van mij sowieso niet heel veel visieverhalen, van waar staat Nederland over 30 jaar, gewend. Ik was van plan me op dat punt nog meer te gaan inhouden het komend half jaar waar het de EU betreft.